Een jaarlijks initiatief van de Natuur en Milieufederaties, genaamd Nacht van de Nacht, vond voor de vierde keer plaats in Hilversum. Een van de activiteiten in Hilversum tijdens dit evenement was de Nacht van de Nacht wandeling. De wandeling, georganiseerd door het Goois Natuurreservaat en IVN Gooi en Omstreken, vond plaats in het Goois Natuurreservaat.

In een met bomen omgeven, bakstenen gebouw aan de Naarderweg, genaamd “Infoschuur ’t Gooi” verzamelen de wandelaars zich. Een gemengd gezelschap staat rond een vuurkorf buiten de infoschuur. Onder het genot van een kop koffie maken zij zich klaar voor de wandeling. De damp van de koffie en de rook van de vuurkorf vermengen zich en verdwijnen in de nacht. Bij binnenkomst in de infoschuur word je verwelkomd door het geluid van een kletsende groep mensen. Aan de linkerwand hangen verschillende natuurposters. Voor de posters staan een aantal tafels met meer informatie over verschillende nachtdieren. Achterin de ruimte is een kraam opgezet met verschillende natuurgerelateerde spullen: tassen, posters, boeken en kaarten. Bij de kraam staat een klein meisje, haar ogen kijken glinsterend naar de vleermuisrugtas die op tafel ligt. Terwijl de vader de tas afrekent, krullen de mondhoeken van het meisje op. Ze wisselt haar blik tussen de tas en haar vader, waarna ze haar beide armen om zijn benen slaat.

De tijd verstrijkt, en er druppelen steeds meer wandelaars de infoschuur binnen. Veel van de wandelaars zijn bekenden van elkaar. De meesten halen nog wat koffie of thee terwijl ze de thematisch ingerichte infoschuur bekijken. Met een kompas in hun linkerhand en een paraplu in de andere hand maken zij zich klaar voor de wandeling. Omstreeks tien over half negen loopt een van de natuurgidsen van IVN naar de deur, waarna hij zijn stem verheft. De wandeling gaat beginnen. Onder luid gekras van de metalen stoelpoten op de betonnen vloer beweegt de groep wandelaars van kwart voor negen zich naar de uitgang.

Buiten stelt de natuurgids zich voor: zijn naam is Cees Oudshoorn. Het gezelschap telt zo’n twintig man: zes stellen in totaal, waarvan drie stellen met kinderen. “Het enige licht dat je zult zien tijdens de wandeling zijn de rode lampen langs de paden, de batlampen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor vleermuizen, die felle UV-verlichting niet aankunnen”, vertelt Oudshoorn. Met bewondering kijken de wandelaars naar de rode lampen. “We gaan zo richting het vlonderpad lopen, maar pas op, de vlonder is glad. Aan weerszijden van de vlonder is water, dus je wilt niet vallen”, zo luidt Oudshoorn zijn waarschuwing. Onder enig schamper gelach lopen de wandelaars over het vlonderpad naar de oever.

Iedereen is druk om zich heen aan het kijken en voelen. Het is donker en bewolkt, waardoor zelfs de sterren aan de lucht niet te zien zijn. Toch zie je vanuit het bos een lichtbron in de verte. “De lichtbron is Hilversum. Alle lichten bij elkaar, zoals lantaarnpalen, auto’s, reclameborden en huizen geven dit af”, vertelt Oudshoorn. Als je boven de boomtoppen uitkijkt, zie je een groot uitgespreid gebied, gedimd maar toch bedolven onder de gele gloed van licht. Hij wijst vervolgens naar de televisietoren van Hilversum, het enige licht dat we wel fel kunnen zien branden. Oudshoorn vertelt dat het van belang is zo stil mogelijk te zijn, zo kun je de natuur op zijn mooist beleven. Om de paar minuten hoor je, “boomstronk!”, “tak!” of “valpartij!”, maar op deze waarschuwingen na is het doodstil. Oudshoorn wijkt van het pad af om iets bijzonders te laten zien. Hij zet voor één keer zijn zaklamp aan, waarna een schimmel in de boom zichtbaar wordt. Het zijn lange, hangende stekels met een witte kleur, een pruikzwam. Terwijl de wandelaars één voor één hun gezicht dichter bij de zwam brengen, valt hun mond open van bewondering.

De tocht is al bijna ten einde, wanneer de groep een lange gevel aan lichten tegemoet loopt. Oudshoorn vertelt dat het Restaurant Robert is, aan de Bussumergrintweg. Veel wandelaars beginnen enthousiast te knikken. Het begint de meesten te dagen waar ze zich ongeveer bevinden ten opzichte van het beginpunt. Nadat ze de Bussumergrintweg hebben gepasseerd, komen de wandelaars opnieuw aan bij het vlonderpad. Vanaf het vlonderpad lopen ze weer langs de rode lampen. De bladeren ritselen bij elke stap die wordt gezet, tot ze bij de infoschuur aankomen. Cees Oudshoorn bedankt alle wandelaars voor de gezellige tocht en nodigt iedereen nog uit voor een laatste drankje in de infoschuur, met de gelegenheid om nog wat vragen te stellen.