Ook in Hilversum sluit de ABN AMRO diverse geldautomaten, bevestigt Jarco de Swart, woordvoerder van ABN AMRO. Om welke automaten het zal gaan, kan hij door veiligheidsoverwegingen niet bekendmaken. ‘’We zien de afgelopen tijd dat het aantal en de hevigheid van plofkraken is toegenomen. Wij vinden het onacceptabel en begrijpen de zorgen van omwonenden,’’ aldus De Swart.

In totaal waren dit jaar 62 plofkraken. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar. Geert van der Varst, persvoorlichter van de ABN AMRO, beweert dat de ontploffingen vooral een bepaald type geldautomaat van de ABN AMRO treffen. Dat waren er dit jaar vijftig. Daarom maakte de bank afgelopen week bekend dat ze landelijk geldautomaten met groot risico voor plofkraken, al dan niet tijdelijk, zullen sluiten. Voordat de bank een geldautomaat sluit, doet ze ter plekke een analyse en bekijkt hoe groot het risico daadwerkelijk is. ‘’Voor ABN AMRO staat de veiligheid van omwonenden voorop. Daarom is deze tijdelijke beslissing genomen,’’ vertelt Van der Varst. Ook maakt hij duidelijk dat de maatregel tot ongemak zal leiden bij iedereen die geld wil opnemen bij de gesloten geldautomaten. ‘’Maar de veiligheid van omwonenden en ondernemers gaat voor.’’

In de Nederlandse samenleving zijn duidelijke afspraken over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van contant geld tussen banken, De Nederlandse Bank, Geldmaat en maatschappelijke organisaties. ’’De afspraken op het gebied van bereikbaarheid komen door deze tijdelijke noodmaatregel niet in gevaar,’’ aldus Van der Varst.  De bank gaat in samenwerking met andere banken en Geldmaat op zoek naar alternatieven. ‘’Denk aan een ander type geldautomaat, een andere locatie of, als er genoeg alternatieven in de buurt zijn met genoeg capaciteit, zelfs permanente verwijdering. ‘’Doordat de bank ter plekke de situatie moet beoordelen, zal er op de ene plek sneller een alternatief zijn dan op een andere plek. 

 ‘’Ik ben blij dat de ABN AMRO maatregelen neemt,’’ vertelt Gerda de Wit (67), omwonende bij een geldautomaat van de bank. ‘’De laatste tijd komen die plofkraken zo vaak in het nieuws, het zal maar hier gebeuren.’’ De Wit voelt zich gerustgesteld nu de bank maatregelen neemt. Toch heerst nog onzekerheid: ‘’Ondanks de maatregelen weet je nooit wat er nog kan gebeuren, zeker omdat nog niet duidelijk is of de geldautomaten permanent worden gesloten.”

Elisa van Heeswijk, woordvoerder van de Rabobank, vindt het goed dat ABN AMRO op zoek is naar een oplossing: ‘’De ABN AMRO heeft deze beslissing genomen in het belang van de veiligheid van omwonenden. We hebben begrip voor de maatregelen, zeker gezien het feit dat het geweld zulke extreme vormen aanneemt.’’ De Rabobank zelf heeft in 2017 al maatregelen genomen om de impact van plofkraken op omwonenden te beperken. Daarvoor heeft ze enkele geldautomaten permanent gesloten. ‘’Dit waren met name geldautomaten met directe boven- of nevenbewoning.’’ Ook deed de bank verscherping op de beveiliging. Sommige automaten gingen bijvoorbeeld tussen 01.00 en 06.00 uur dicht, werden permanent beveiligd of extra gesurveilleerd.

Vanuit veiligheidsoogpunt geeft de bank geen lijst van alle gesloten automaten vrij. Wel kun je op https://www.abnamro.nl/nl/prive/service-en-contact/pinautomaat-of-kantoor-zoeken.html alle beschikbare automaten en kantoren van de ABN AMRO bekijken.