ABN Amro is de eerste grote bank waarvan de spaarders geen rente zullen krijgen. De rentewijziging gaat vanaf 1 april in. Spaarders die onder de 2,5 miljoen euro op hun rekening hebben staan, zullen geen negatieve rente krijgen. Geert van der Varst, persvoorlichter ABN Amro zegt: “Voor de groep (zakelijke en particuliere) klanten met tegoeden boven de 2,5 miljoenen euro en die per 1 april negatieve rente krijgen over het bedrag boven de 2,5 miljoen euro, kan het zijn dat er werkkapitaal gespreid wordt of belegd. Door bijvoorbeeld te schenken aan kinderen of goede doelen etc.”

Van der Varst vindt het moeilijk om te zeggen of mensen zullen overstappen naar een andere bank. “Bij eerdere renteverlagingen was dat effect beperkt, omdat binnen Nederland vergelijkbaar lage rentestanden te zien zijn.”

Ingrid Straalman (42) zegt: “Ik zit zelf niet bij ABN Amro, maar ik vind het sparen dan bijna geen nut meer hebben. Wat is er nou veranderd dat de rente zo erg verlaagd is in Nederland? Ik zou het niet heel erg vinden als mijn bank de spaarrente ook zal verlagen. Maar als ik een negatieve rente zal krijgen over mijn spaargeld, dan wordt het een heel ander verhaal. Ik denk wel dat ik een negatieve rente zal krijgen in de toekomst, doordat het steeds maar blijft dalen. Ik heb geen idee wat ik dan zal doen: eraf halen? Maar waar moet ik al dat geld laten? Of misschien toch dan maar geld betalen, want zo staat het geld nog wel veilig en dat is het allerbelangrijkste.

Van der Varst legt uit waarom ABN Amro ervoor heeft gekozen om de spaarrente te verlagen: “De belangrijkste reden is dat het geld op de kapitaalmarkt goedkoper is dan spaargeld. Banken gebruiken het spaargeld om uit te lenen aan klanten, bijvoorbeeld als hypotheek of zakelijke lening. Hoe meer klanten willen lenen, hoe meer geld de bank nodig heeft. De bank kan er dan voor kiezen om de spaarrente te verhogen. Want een hogere rente bij bijvoorbeeld ABN Amro kan ervoor zorgen dat mensen hun spaargeld daar onderbrengen in plaats van bij een andere bank. Op dit moment groeit de kredietverlening bij Nederlandse banken niet, waardoor er tijdelijk minder behoefte is aan spaargeld. Dat heeft lagere spaarrente als gevolg. Daarnaast maken banken kosten om overtollig spaargeld te stallen. De European Central Bank (ECB) rekent bijvoorbeeld een half procent rente als banken daar geld stallen. Door de rente voor vermogens tot 2,5mln te verlagen naar 0% bespaart de bank kosten, en voor vermogens boven de 2,5 miljoen geldt per 1 april een negatieve rente van een half procent.”