Ongeduldig stromen donderdagmiddag zo’n zestig kinderen samen met hun ouders theater 1 van Beeld en Geluid binnen om haastig een plekje te zoeken op een van de stoffen, rode banken in bioscoopopstelling. Zowel de wanden als het plafond zijn bedekt met lampen in alle kleuren van de regenboog, waardoor je jezelf waant in de studio van een talkshow. Binnenkort mag de radio in Nederland honderd kaarsjes uitblazen en daarom organiseert Beeld en Geluid deze herfstvakantie onder andere een masterclass ‘achter de schermen’ met 3FM-dj Frank van der Lende.

Als iedereen op zijn plek zit, gaan de regenbooglichten in de zaal uit en verschijnt op het witte doek een kort filmpje waarin de radiopresentator alvast zijn intrede doet. Na het filmpje komt de ruim twee meter lange Frank van der Lende himself het theater ingelopen. Wanneer hij iedereen heeft doen verbazen over zijn schoenmaat 48 en de zaal op de hoogte heeft gebracht van zijn lievelingseten en favoriete vakantieland (lasagne en Portugal) kan de interactieve les echt beginnen.

Van der Lende gooit om de beurt een rood, vierkant blok met een ingebouwde microfoon naar iemand in de zaal om te vragen welke radiozender meestal thuis of in de auto opstaat. De 3FM-dj laat het draaiboek van zijn show De Bende van Van Der Lende zien en legt met behulp van vooraf opgenomen “mini-vlogs” uit wat zich allemaal achter de schermen van het programma afspeelt. Als hij de zaal vraagt of er tussendoor misschien nog vragen zijn, steekt een jongetje al gauw zijn hand op: “Hoe was je avontuur bij Expeditie Robinson?”

Niet alleen de kinderen hebben vragen voor de radio-dj, ook de ouders steken regelmatig hun hand in de lucht. Na de korte vragenronde is het tijd om met elkaar een playlist samen te stellen volgens het boekje van de radio. Van der Lende laat telkens twee nummers horen aan de zaal en vraagt dan welke van de twee het best aansluit op het vorige nummer. Zo laat hij na Kensington de zaal kiezen tussen een nummer van Suzan en Freek en “All I Want For Christmas Is You” van Mariah Carey, waarover de meningen zijn verdeeld. “Volgens het boekje zou het beter zijn om Suzan en Freek te draaien, maar soms is het ook leuk om voor iets te gaan wat niet helemaal klopt,” geeft Van der Lende toe. De masterclass eindigt met Radio Mikado, een spel afkomstig uit zijn eigen show waarbij vier nummers door elkaar heen galmen en jij als luisteraar moet raden welke nummers dit zijn.

Als er iemand is die veel plezier beleefde aan de masterclass, dan is het de stralende Frank van der Lende zelf wel. “Ik probeer de magie van radio over te brengen en te laten zien dat er wel echt een gedachte achter zit. Dat het niet alleen ligt aan de muziek of aan de mensen die je uitnodigt, maar dat het de combinatie is en eigenlijk echt een samenspel van die twee,” aldus Van der Lende. De radio-dj hoopt dat de “kiddo’s” meer radio gaan luisteren. Ook Loretta de Smaele, creative producer van Beeld en Geluid, is enthousiast: “Kinderen leren wat een radio-dj nu eigenlijk doet en hoe zo’n werkdag eruitziet, wat erbij komt kijken om een radio-uitzending te maken en wie daarbij betrokken zijn.”