HILVERSUM – Carolien Glasbergen is woordvoerster van de groep VreelandseWegMac. De groep is vorig jaar augustus een petitie gestart tegen de komst van een McDonald’s op de Vreelandseweg. De petitie heeft al veel ondertekeningen, maar het lijkt erop dat de gemeente de bezwaren naast zich neerlegt.

“In eerste instantie was ik niet zo tegen de McDonald’s op de Vreelandseweg. Maar toen vertelde mijn zus, die dichtbij een McDonald’s woont, dat ze veel overlast heeft door de fastfoodketen. Toen realiseerde ik me dat ik eigenlijk helemaal geen McDonald’s dichtbij mijn huis wil”, vertelt Glasbergen. Samen met een groep actief betrokken buurtbewoners is ze de petitie gestart. Ze noemt zichzelf ‘een beetje een actievoerder’: “Als ik iets belangrijk vind, dan ga ik er achteraan. Dat uit zich in dat ik in meerdere belangengroepen zit, net zoals deze. Ik doe mijn best om dingen voor elkaar te krijgen.”

Glasbergen geeft aan dat er twee redenen zijn waarom ze geen McDonald’s wil op de Vreelandseweg. De eerste reden is de verkeersproblemen die het op gaat leveren: “Er zijn al veel verkeersopstoppingen, zeker rond de spits. Daar heb ik zelf ook veel last van. Met de komst van het restaurant zal dat alleen nog maar meer worden en het zal onveilige situaties opleveren.” De tweede reden die Glasbergen noemt is overlast: “De McDonald’s is open tot laat in de nacht, waardoor we bang zijn voor jongeren die veel lawaai gaan maken. Verder vrezen we voor stankoverlast en zwerfafval.” De petitie is online te ondertekenen en dat vind Glasbergen heel fijn: “Ik vind petities.nl een mooi medium, vroeger kon dat niet online! We wilden eerst handtekeningen gaan ophalen in de buurt, maar dat is heel intensief en kost veel tijd”, vertelt Glasbergen. Haar buurvrouw is wel langs de deuren gegaan en daarmee heeft ze 200 handtekeningen opgehaald. “Een online petitie werkt toch beter, ook omdat mensen die verder weg wonen ook kunnen tekenen”, legt Glasbergen uit. Ondertussen heeft de petitie al ruim 800 ondertekeningen online.

In november hebben ze de ondertekeningen al overhandigd aan VVD-wethouder Floris Voorink. “Het was van tevoren nog spannend of hij de in totaal 1000 ondertekeningen veel zou vinden. Hij was gelukkig onder de indruk.” Ondanks de vele ondertekeningen van de petitie en het hoge aantal ingediende zienswijzen (223) is afgelopen week bekend gemaakt dat het college geen bezwaar maakt tegen de komst van de fastfoodketen. Glasbergen is teleurgesteld: “In verschillende kranten heeft de gemeente geschreven dat ze meer naar de burger gaan luisteren. Dat zijn leuke praatjes, maar in de praktijk luisteren ze niet. Dat is jammer”, vertelt Glasbergen.

“De ondertekeningen blijven nog steeds binnen druppelen”, vertelt Glasbergen. Woensdag 8 februari gaat de commissie Ruimtelijke Ordening naar het plan voor de McDonald’s kijken en 8 maart is de gemeenteraad aan de beurt. De groep VreelandseWegMac gaat nog voor de laatste keer aangeven dat de petitie ruim 1000 keer getekend is om duidelijk te maken dat er veel tegenstanders zijn. “Als er wordt besloten dat er wel een omgevingsvergunning wordt verleend en dat de McDonald’s er dus gaat komen, dan zullen een aantal mensen uit de groep een rechtsprocedure starten”, vertelt Glasbergen.

“Ik vond het heel leuk om een petitie te starten, anders was ik ook niet begonnen”, vertelt Glasbergen. “Wat ik wel jammer vind, is dat de politiek er niet iets mee hoeft te doen. Ze kunnen het gewoon naast zich neerleggen en dat is ook wat ze hebben gedaan.” Glasbergen weet nog niet of ze nog een keer een petitie wil starten. “Als het de moeite waard is dan wel. Het is voor mij de moeite waard wanneer het mijn woongenot heel erg verstoord. Deze petitie over de McDonald’s gaat mij echt aan en ik ben er erg bij betrokken.” Bij een eventuele volgende petitie zou ze ervoor willen zorgen dat de petitie bekender wordt, zodat nog meer mensen gaan tekenen.