Het is zondagmiddag 5 november als om 10 uur de deuren van wijkcentrum de Koepel openen. Voornamelijk de ouderen van Hilversum hebben zich verzameld voor de maandelijkse Rommelmarkt. Door bezuinigingen (zowel landelijk als in de gemeente) hebben de ouderen steeds minder activiteiten op de agenda staan. Ook met de komst van ons langverwachte nieuwe kabinet ziet de toekomst van de oude dag er niet zonnig uit.

Toen vorige week het regeerakkoord opeens tevoorschijn kwam, stond daarin al verkondigt dat er 100 miljoen euro zou worden bezuinigd op de wijkzorg. Het is al langer bekent dat thuisverplegers steeds meer op tijd moeten werken en minder de tijd kunnen nemen voor hun patiënten. Dit gaat nog ernstiger worden als deze bezuinigingen in werking gaan. Veel politici hebben al kritiek geuit op de bezuinigingen in de wijkverpleging. Ook met de oplopende werkdruk kunnen wijkverplegers sneller tegen een burn-out aanlopen. Daarbij gaat de bezuiniging uiteindelijk meer geld kosten. Hoe minder aandacht en geld er naar de thuiszorg gaat hoe sneller ouderen straks terecht komen in een verzorgingstehuis. En dan is de vraag nog maar of ze dan wel genoeg aandacht zullen krijgen. Ook in verzorgingstehuizen wordt bezuinigd en moet het personeel steeds minder tijd nemen voor de patiënt.

Het wijkcentrum probeert deze bezuinigingen op te vangen, maar dat lijdt zelf ook onder het hebben van te weinig geld. Voor de rommelmarkt moeten ze zelf geld bij elkaar halen. “Het kost 80 cent”, zegt kasbeheerster Eva, “Met de opbrengst organiseren we de volgende rommelmarkt.” Ze krijgen geen geld meer van de gemeente voor de activiteiten in het wijkcentrum. Met de huur van de kraampjes en de entree sparen ze verder. Helaas hebben ze al afscheid moeten nemen van twee zalen. Doordat het te duur werd moesten ze helaas de rommelmarkt wat kleiner organiseren dan voorheen. Ook wordt de hele markt gedraaid door vrijwilligers; achter de bar, aan de kassa en het opbouwen en opruimen. De rommelmarkt, die zeven keer per jaar wordt georganiseerd, is slechts een van de vele activiteiten die de Koepel organiseert, dus geld is hard nodig want ouderen uit de gehele omgeving komen richting de Koepel om de markt te bezoeken.

Het wijkcentrum doet nog veel meer voor de ouderen. “De thuiszorg wordt ook vanuit hier geregeld. Een mevrouw organiseert ook dat ze van 14:00 uur tot 16:00 uur gaan wandelen op zondag”, aldus Eva. Op die middagen gaan ze met een aantal vrijwilligers op pad om de ouderen even buiten te laten zijn. De thuiszorg heeft geen tijd meer om uitgebreid te gaan wandelen of om even wat extra’s te doen.

Gelukkig staan de vrijwilligers van het wijkcentrum er niet helemaal alleen voor. Alle activiteiten organiseren ze met Versa Welzijn. Versa Welzijn steunt ontmoetings-, wijk- en jongerencentra. Deze instelling ondersteund de Koepel in het organiseren en beheren van het centrum en het stimuleren van vrijwilligers.

Samen zorgen ze ervoor dat alle mensen een prettige oude dag hebben en kunnen genieten van alle activiteiten.