HILVERSUM - Aandachtig en gefascineerd zat het publiek naar niemand minder dan Gijs Scholten van Aschat zijn interactieve voorstelling Shakespeare by Heart te kijken in het wijkcentrum de Kruisdam in De Meent. “Het is af en toe wel eens leuk om voor een kleiner publiek te staan”, aldus Gijs Scholten van Aschat.

Bij binnenkomst in het Meentse wijkcentrum, de Kruisdam, kon ik het enthousiasme voor de voorstelling al direct proeven. De voorstelling was volledig uitverkocht. Voordat de voorstelling van start ging, vertelde Fred van Sprang (organisatie) hoe ontzettend trots en blij Meent cultureel is met de komst van Gijs Scholten van Aschat. Meent Cultureel organiseert tweemaal per maand een cultureel activiteit, waarvan Shakespeare by Heart de aftrap gaf.

Shakespeare by Heart neemt het publiek spelenderwijs mee in het universum van shakespeare, gespeeld door Gijs Scholten van Aschat en Pierre Bokma. Bij de voorstelling in de Meent was alleen Gijs aanwezig. Voor hem zou het een groot contrast geweest moeten zijn: waar hij een aantal dagen geleden nog stond te spelen in de koninklijke schouwburg in Den Haag, stond hij nu in zijn eentje te spelen in een zaaltje waar net 100 man in paste en waar een echt podium ontbrak.

Om te kijken wat voor vlees Gijs in de kuip had, begon hij zijn voorstelling met vragen aan het publiek te stellen over Shakespeare. Het publiek wist verbazingwekkend veel vragen goed te beantwoorden. Tijdens de voorstelling speelde Gijs verschillende stukken uit Richard de II, Richard de III en Hamlet, ondersteund door vrijwilligers uit het publiek die de bühne op mochten om mee te spelen. Een tikje zenuwachtig gingen de vrijwilligers van start, maar al gauw werd het een succes en een genot om naar te kijken. Omdat de toneelstukken van Shakespeare honderden jaren geleden geschreven zijn, analyseerde Gijs waar nodig de teksten en gaf er een moderne draai aan. Dit ging gepaard met een hoop humor. De zaal was onder de indruk door Gijs zijn kunsten.

In de pauze slaagde ik erin om Gijs te mogen interviewen. De vraag die mij bij binnenkomst al bezighield kon nu eindelijk beantwoord worden: Waarom speelt een van Nederlands beste acteurs in een wijkcentrum zijn voorstelling? “Het gaat mij om het enthousiasme waarmee ik benaderd word om ergens te spelen. Het is af en toe wel eens leuk om voor een wat kleiner publiek te staan. De interactie is dan makkelijker, je hoeft minder hard te praten en de voorstelling komt dan soms beter tot zijn recht”, vertelt Gijs Scholten van Aschat.

In het tweede deel van de voorstelling kwamen stukken uit Richard de III en Hamlet naar voor. Voor een stukje uit Richard de III was Gijs op zoek naar een “jongedame”. Aangezien de meerderheid van het publiek niet meer onder de term “jongedame” viel, richtte hij zijn blik op mij. Terwijl ik de weg naar het podiumpje zocht, vertelde Gijs aan het publiek dat ik hem in de pauze al gesproken had. Ik voelde mij bevoorrecht om met Gijs Scholten van Aschat te mogen spelen. Een tikkeltje ongemakkelijk was het echter wel, want hij moest mij verleiden. Maar al snel voelde ik mij op mijn gemak en was het een ervaring en avond om nooit te vergeten.