Meer dan 10.000 demonstranten en ruim 2200 trekkers zetten afgelopen dinsdag 1 oktober tijdens de zogeheten ‘Agractie’ Den Haag op zijn kop. De boeren zijn klaar met de standaard negatieve aandacht die zij krijgen.

De boeren willen dat onder andere de gedwongen, verdere inkrimping van de veestapel stopt, dat de onafhankelijke metingen van CO2 en stikstof door een onafhankelijke partij gedaan worden, die geen gebruik maken van rekentools én dat het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen gebaseerd moet zijn op wetenschappelijke feiten.

Harm Jansen (45) uit Hilversum kon zelf niet bij de demonstratie aanwezig zijn, maar laat weten dat ook hij deze actie steunt. “Op een dag als vandaag wordt duidelijk dat boeren er niet alleen voor staan. Het merendeel van de burgers steunt ons. Nederland loopt voorop wat betreft verduurzaming van de landbouw. Overal ter wereld is dat bekend. Het wordt tijd dat Nederland weer trots wordt op de boeren.” Volgens hem wordt, op basis van verkeerde informatie en onwetendheid, een verkeerd beeld neergezet van de boeren. “Het is echt zo jammer dat mensen blindelings de media geloven en niet zelf feiten gaan checken.”

Ook programma’s als ‘onze boerderij’, waarin presentatrice Yvon Jaspers verschillende (boeren)bedrijven bezoekt, dragen bij aan een duidelijker beeld van de agrarische sector. “Het is goed om te laten zien wat er speelt in de landbouw en welke moeilijke beslissingen soms genomen moeten worden,” aldus Jansen.

De boeren hebben een ultimatum van vier weken gesteld. Als er dan nog niets is veranderd komt er een tweede Agractie.