HILVERSUM – Dit jaar vond het evenement ‘Hilversum Verbindt’, op dinsdag 10 januari, in het Muziekcentrum voor de Omroep plaats. Met dit evenement kijken inwoners, ondernemers, politici, verenigingen, maatschappelijke organisaties en burgemeester Pieter Broertjes terug op het jaar 2016 en kijken zij toe naar 2017. Ook vindt de uitreiking van de gemeentespeld plaats met dit evenement.

Nanette Bakker, van het Muziekcentrum van de Omroep, opent het evenement. Zo wenst ze iedereen een gelukkig nieuwjaar en begint ze met bijzondere terugblikken van het afgelopen jaar, zoals de heropening van studio 2. Vervolgens begint er een korte film genaamd: ‘De Makers van 2016’ te spelen. Een voor een komen er fragmenten voorbij van monumenten, pleinen en evenementen die afgelopen jaar in de mediastad plaats hebben gevonden. Het nieuwe marktplein, het MH17 monument, het Dudok concert, de jeugdboa’s, het nieuwe crematorium, de keet, zijn allemaal te zien, samen met de mensen die hieraan gewerkt hebben. Na de video, die, aan het klappen te horen, duidelijk bevalt bij het publiek, neemt Pieter Broertjes het woord.

“Afgelopen jaar was geen leuk jaar” vertelt Broertjes, waarna een stilte valt in het publiek. Hij bedoelt hiermee de aanslagen en de Amerikaanse verkiezingen. “Onrust, onzekerheid en onverdraagzaamheid neemt steeds meer toe en ik houd mijn hart vast na 20 januari, net als, denk ik, de meeste van ons. Maar al kan de wereld zo verwarrend zijn, Hilversum groeide met ongeveer duizend inwoners in 2016” vertelt hij. Broertjes sluit de ‘nederlagen’ van 2016 af met zijn vaker gebruikte slogan: “Morgen kan het altijd beter dan vandaag.”

Broertjes vertelt niet alleen over de dieptepunten, maar heeft het ook over de hoogtepunten van 2016 en de vooruitzichten van 2017. Met trots vertelt hij over de winnaars van 2016. Zo heeft hij het onder andere over de pianospelende broers, Lucas en Arthur Jussen, die de Edison Klassiek 2016 hebben gewonnen. Ook hierbij volgt een daverend applaus van het publiek. Vervolgens begint de burgemeester over het “samen bouwen aan het moderne Hilversum”. Hij heeft het over belangrijke besluiten zoals de ontwikkeling van het stationsgebied, een nieuw Dudok concert en het KRO-gebouw dat een woongebied wordt.

Ieder jaar krijgt een inwoner van Hilversum een gouden gemeentespeld. Deze krijgt iemand uitgereikt als hij of zij een bijzondere prestatie heeft geleverd. Dit jaar gaat de gemeentespeld naar Wouter de Wild, die tot Pieter Broertjes zijn spijt, 19 oktober 2016 is overleden. De Wild had zich ingezet voor de nabestaanden van MH17, heeft meegeholpen met het herinneringsmonument en zette zich in voor vele andere activiteiten. “Deze man had een hart van goud, iedereen in Hilversum kende hem en ook ik vond het een aardige vent. Het motiveerde mij als wouter tegen me zei: ‘Je doet het goed, heb vertrouwen’”, aldus Broertjes. Vanwege de afwezigheid van deze, volgens Broertjes, inspirerende man, krijgt de familie van Wouter de Wild de gouden speld. Inge, Daniël, Eveline en Martijn betreden het podium en kijken samen met Broertjes naar de speld. Nog even poseren voor de foto is belangrijk, het wordt bijna vergeten.

Nadat de gemeentespeld is uitgedeeld, krijgt Kim van Kampen, voorzitter van BVHilversum, een sponsor van dit evenement, het woord. Hij deelt de prijs voor ondernemer van het jaar uit. Kort komen de genomineerden in een filmpje voorbij, waar ze allemaal een klein stukje vertellen over hun bedrijf. Zo heeft Marion van Vugt het over haar biologische slagerij, Irma van der Pol vertelt over haar sportpaleis ‘no excuses’ en Marcel Schijndel prijst zijn schoenenwinkel de hemel in. Dit laatste bedrijf is ook de uiteindelijke winnaar. Na een applaus en een paar juichende mensen in het publiek, bedankt Van Schijndel zijn collega’s, vrienden, familie en klanten.

Nu de terugblikken, de vooruitzichten, de gemeentespeld en de ondernemer van het jaar allemaal aan bod zijn geweest, is het tijd voor het Radio Filharmonisch Orkest. Nanette Bakker, die zelf ook deel uit heeft gemaakt van dit orkest, vertelt wat over de muziekstukken van Beethoven en Mozart die er gespeeld gaan worden. Het begint met Beethoven met zowel slagwerk, snaarwerk en blazers. Na dit stuk en na een korte pauze voor de spelers, komt er nog het serenade van Mozart door alleen de blazers, ondersteund door de contrabas. Het publiek luistert aandachtig en leeft helemaal op wanneer het tempo sneller is. Als het orkest klaar is met spelen en wanneer het klappen afgelopen is, sluit Nanette Bakker de voorstelling af en wijst ze iedereen naar de hal, waar iedereen een hapje en drankje kan nuttigen. Bezoekers die elkaar voor het eerst zien sinds het begin 2017 wensen elkaar nog de beste wensen en leiden bij sommige tot lange gesprekken.

img_0335

De borrel na het evenement ‘Hilversum Verbindt’.
Isabel Beenhakker