HILVERSUM – In de gemeenteraad zitten als jongvolwassene. De 25-jarige Freek Reijmerink zit als volksvertegenwoordiger in het Raadhuis van Hilversum. Hoe is het om jong te zijn in de politiek? Het ambitieuze verhaal van Freek maakt het duidelijk.

“Mijn naam is Freek, 25 jaar oud en ik ben gemeenteraadslid in Hilversum voor de VVD. En ja, alle clichés die je hoort over de gemeenteraad zijn waar.”

Je studeert Rechten, hoe ben je hier in Hilversum terecht gekomen?

“Ik studeer Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb hiervoor eerst een jaar Politicologie gestudeerd, die heb ik echter niet afgemaakt. Je moest politieke theorie en stromingen bestuderen, dat vond ik saai. Dit is wat ik leuk vind, het echte politieke werk. De taak die ik nu heb, waarbij ik volksvertegenwoordiger in Hilversum ben, vind ik veel leuker. Toen de gemeenteraadsverkiezingen dichterbij kwamen dacht ik: waarom ook niet? In 2014 werd ik uiteindelijk gemeenteraadslid in de VVD.”

Wat vind je ervan dat je de jongste bent van de gemeenteraad? Kleven hier voor- of nadelen aan?

“Het voordeel is dat je de gunfactor hebt. Mensen geven je meer ruimte omdat je jong bent. Anderzijds moet je wel uitkijken dat mensen geen loopje met je nemen. Ik ben 25 en volwassen. Ze hoeven niet te denken dat ze me aan de kant kunnen zetten omdat ik er geen bal van begrijp, dat is niet waar. Ik weet nu hoe alles werkt hier.”

Hoe passen jouw standpunten en ervaringen bij de ideologie van de VVD?

“Je sluit je bij een politieke partij aan omdat er veel opvattingen overeenkomen met die politieke partij. Ik vind vrijheid het grootste goed, iedereen moet vrijheid hebben om zichzelf te kunnen zijn. De VVD is ook voor vrijheid en verantwoordelijkheid. Als mens ben je heel verantwoordelijk voor je eigen leven, je bepaalt zelf welke kant je op wilt gaan. De VVD vindt ook dat de overheid zo klein mogelijk moet zijn. Tevens moet iedereen dezelfde kansen krijgen, vind ik. Toch zijn er onderwerpen waar ik anders over denk, ik zou bijvoorbeeld meer willen inzetten op duurzaamheid. Dat is niet wat de gemiddelde VVD’er vindt. De partij heeft genoeg plannen omtrent duurzaamheid, hoor. Je kunt het gewoonweg niet over alle standpunten eens zijn.”

Hoe verklaar je de sterke afname van het lidmaatschap van politieke partijen?

“De realiteit is inderdaad dat het heel erg terugloopt. Ik denk dat het te maken heeft met hoe de samenleving er anno 2016 uitziet. Het is individualistischer. Niet dat het slecht is, hoor. Lidmaatschap van politieke partijen zijn bijna opgeheven door die individualiteit. Het vertrouwen in de politiek loopt ook terug. De kloof tussen politiek en burger wordt groter. Dat zal ook iets zijn wat meespeelt. Het vertrouwen in de politiek moet terugkomen. Dat kan ook door middel van social media waar we veel mee bezig zijn. Deze actuele ontwikkeling past ook bij de politiek. Meegaan met de tijd is belangrijk.”

Ben je actief betrokken in de afdeling van de VVD?

“Jazeker, ik zit ook in de campagnecommissie. Wij houden ons bezig met de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Onderdeel daarvan is dat we bij iedereen langs de deur gaan in de stad. Dat is ook wat politiek moet zijn.”

De VVD zit in een coalitie met D66, SP en CDA. Dat zijn partijen die een ander gedachtegoed hebben dan de VVD. Wat hebben jullie weggegeven om met andere partijen te kunnen besturen?

“Dat is ook politiek, bepaalde concessies doen. Je zegt eerst dat je iets gaat realiseren, terwijl je daar soms op moet terugkomen. Het CDA is bijvoorbeeld tegen zondagopenstelling van winkels. Wij als VVD willen dat we de ondernemers daar niet mee lastigvallen. Het is echter logisch dat je compromissen moet sluiten.”

Het populisme is sterk in opkomst. Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van deze ontwikkeling?

“Door het verminderde vertrouwen kiest men voor een schreeuwpartij. Populisme is gewoon inspelen op onderbuikgevoelens. Deze ontwikkeling geeft een besef dat we de verkeerde kant op gaan. Anderzijds moeten mensen verder kijken dan hun neus lang is. Men denkt dat het allemaal achterkamerpolitiek is. We moeten transparanter zijn in de politiek, in Nederland en in de gemeente Hilversum.”

Wat is de toekomst voor de VVD in Hilversum?

“Ik hoop dat we de in komende gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij worden. Het centrum van Hilversum moet weer leven. Daarom zou ik graag willen dat de VVD in Hilversum nog vier jaar door mag gaan, we willen de gemeente op de kaart zetten. Ik zou ook graag nog door willen gaan na 2018. Ik vind het heel leuk werk en nu begrijp ik goed hoe alles werkt, daardoor kan ik optimaal presteren. Ik blijf me in ieder geval keihard inzetten.”dsc01923