HILVERSUM - Groenlinks Hilversum heeft het voorstel gedaan het project "Onder de Pannen" op te starten in Hilversum. De afgelopen zeven jaar zijn er 1600 daklozen bij gekomen. Dit komt niet alleen omdat ze bijvoorbeeld geen baan hebben, maar ook doordat het vinden van een betaalbaar huis na een scheiding in deze krappe woningmarkt geen makkelijke klus blijkt te zijn.

“Onder de Pannen” is een initiatief gestart door de Regenboog Groep in Amsterdam. Het idee is dat (economisch) daklozen kunnen onderhuren bij particulieren zonder dat deze particulieren hun recht op huurtoeslag verliezen. De Regenboog Groep maakt afspraken met zowel de gemeente als woningcorporaties om er voor te zorgen dat de verhuurders alleen winst maken van de onderhuur. Vaak zijn de particulieren die onderverhuren alleenstaand en dus wordt is het ook een streven om een sociaal isolement te voorkomen.

Uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en sport is gebleken dat tussen 2009 en 2016 een enorme toename is geweest van daklozen. Ook in Hilversum merkt de opvang dit. Zo zijn ze van zestien naar dertig beschikbare plekken gegaan en moeten ze nu af en toe zelfs mensen afwijzen vanwege een ruimte tekort, vertelt Harro Koelman, verantwoordelijk voor de daklozen opvang in het Gooi.

Echt een oplossing zal het project hoogstwaarschijnlijk niet zijn. In Amsterdam huurt iemand ongeveer een jaar onder. In het Gooi is de kans groot dat iemand door de krappe sociale huurwoningen markt na een jaar nog steeds geen nieuw onderkomen heeft kunnen vinden. Als dit het geval zou zijn, staan ze na een jaar weer op straat. “Verder zijn daklozen niet de enigen waarvoor onderhuren een probleem is. Zo zijn er ouders die bij kinderen willen wonen en kinderen die bij ouders willen blijven wonen. De regels rondom de kostendelersnorm, waar mensen in de bijstand mee te maken hebben, zitten voor die groep stevig in de weg. Kan er voor daklozen een uitzondering komen, dan kan het ook voor anderen,” aldus Bianca Verweij, fractievoorzitter SP Hilversum.

Ook is het maar de vraag of mensen een dakloze in huis zouden nemen. Opvallend is hoeveel mensen bang zijn voor het kwijt raken van toeslagen en uitkeringen. Wanneer iemand een kamer onderverhuurt, verhoogt het inkomen. Wanneer het inkomen hoger wordt, zou een uitkering normaal gesproken worden herzien. Ook na uitleg van de afspraken die gemaakt worden met de gemeente en woningcorporaties waren mensen twijfelachtig. “Wat als ze een drugsverslaving hebben?” In het project doen geen daklozen mee die een drugs en/of drank probleem hebben.

De kans dat het project in Hilversum komt is niet erg groot. De SP staat zeker open voor een degelijk project, maar is van mening dat het niet de oplossing is. Hart voor Hilversum en VVD Hilversum wisten niet wat het project was en inhield. Als de gemeente Hilversum een dergelijk project wil omarmen mag gemeenteraad van Hilversum daarover iets besluiten. Het kost namelijk geld. Er zou een ander beleid moeten komen of uitzonderingen op regels vastgesteld zijn. Als zaken niet goed geregeld zijn dan kunnen mensen die goed bedoeld hun huis openstellen om mensen te helpen daar negatieve gevolgen van ondervinden.