“Als mij niet was verteld dat dit veganistisch was, had ik nooit gedacht dat het geen echte kip was”

Op werf35 bij ‘De Smederij’ is er maandelijks een diner gerelateerd aan een thema, georganiseerd door ‘Van die vegans’. Bij deze diners zijn, zoals de naam al zegt, alle gerechten veganistisch. Deze maand was er donderdagavond 6 juni, een dag later dan de officiële feestdag, een Suikerfeest diner georganiseerd.

Binnen in het industrieel gebouw ‘De Smederij’ is het veel koeler dan buiten in de warme na middag zon, doordat het dikke, donkerrode gordijn bij de deur de warme lucht buitensluit. “Welkom! Goedenavond, waar wilt u zitten?”, vraagt gastheer en bediende Tobias. De houten tafels hebben krassen en nog kaarsvet vlekken van vorige diners, wat een authentiek gevoel geeft. Op de vloeren liggen Arabische kleden, aan het plafond hangen slingers en op de tafels staan Arabische lampen en branden er kaarsen. De kaarsen zorgen meer voor romantiek dan voor licht, want er valt veel daglicht naar binnen door de grote ramen. Op elke tafel is een afbeelding van een bekende moslim, deze dient als een soort tafelnummer. Zo zijn Najib Amhali, Ali B en Aladdin ook aanwezig. 

Het is nog vroeg in de avond maar er zijn al veel mensen aanwezig, welgeteld tweeëndertig, waardoor alle tafels al ingenomen zijn. Bij sommige tafels zitten er zelfs twee verschillende groepen naast elkaar, maar dat neemt niet weg dat er volop met elkaar gekletst wordt. Iedereen is zomers, maar casual gekleed en geniet van een drankje met of zonder alcohol. Tobias vertelt dat de meeste mensen die bij hun georganiseerde diners komen eten niet veganist of überhaupt vegetariër zijn, maar dat hij en de rest van het team dit juist extra leuk vinden. Voor een aantal mensen is dit al de derde keer dat ze komen eten, terwijl vanavond de vierde keer is dat er een thema diner wordt georganiseerd.

Er wordt hard gelachen en gepraat met elkaar en de bedienden, waardoor de Arabische muziek die zich afspeelt over de speakers nauwelijks te horen is. Ook zorgt de industriële ruimte ervoor dat de stemmen galmen en bij elkaar nog harder klinken, maar dit geeft verrassend genoeg juist een saamhorig gevoel. Niemand verlaat zijn plek, zelfs niet om naar de wc te gaan want iedereen is vol verwachting aan het kijken naar de open keuken waar het eten voorbereid wordt.

Op het vaste menu van vanavond staan ook allerlei Arabische delicatessen. Als starter is er Sigara böregi met spinazie en ‘geitenkaas’. Veel gasten vragen na het eten waar de ‘geitenkaas’ van gemaakt is. “Van tofu”, vertelt Tobias. De mensen zijn enorm verrast wanneer ze dit horen: “oh echt? Dat had ik nou nooit gedacht! Het smaakt precies hetzelfde”. Ook van de pastilla rolletjes met kruidige ‘kip’ en amandelen zijn mensen onder de indruk: “als mij niet was verteld dat dit veganistisch was, had ik nooit gedacht dat het geen echte kip was”. 

Als hoofdgerecht is er tajine van jackfruit met olijven en ingemaakte citroen, geserveerd met flatbread en baba ganoush. Ook dit gerecht wordt smakelijk genuttigd: binnen een kwartier zijn de volle borden op en worden er complimenten gegeven aan de koks. Woorden als “heerlijk” en “fantastisch” komen voorbij. Voor de mensen die hierna nog niet vol zitten, is er nog baklava met kardemom ijs. 

Na alle gerechten te hebben gehad, blijven de meeste mensen nog een tijd zitten. Met koffie en thee wordt er nog nagepraat over de verrassende maaltijden. Na een paar uur is het toch echt tijd om weer naar huis te gaan en druppelen de mensen een voor een weer naar buiten. Op de fiets, voldaan naar huis. 

 

Het diner is drukbezocht.

Het voorgerecht.

Tafel met kaars en Najib Amhali

Tobias en Eva (links)

Nagerecht: baklava met kardemom ijs.

Naarmate het later wordt, blijft het nog steeds druk.

Tobias bij het afrekenen

De Smederij op Werf35