De Raad van State verklaarde het beroep van de Vereniging tot behoud van Anna’s Hoeve tegen het HOV in ‘t Gooi busbaan bestemmingsplan afgelopen week ongegrond. Dit betekent dat de busverbinding tussen het Tergooiziekenhuis en Baarn volgens plan aangelegd kan worden.

Hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) is een gezamenlijk regionaal project van de provincie Noord-Holland en de gemeentes Hilversum, Huizen, Eemnes en Laren. Het beoogt een openbaar vervoersnetwerk te creëren om inwoners en reizigers vanaf 2020 op tijd en filevrij te laten reizen tussen Huizen en Hilversum. ‘HOV in ’t Gooi’ zorgt voor een busbaan tussen het Tergooiziekenhuis en Baarn.

De Vereniging tot behoud van Anna’s Hoeve ging tegen dit bestemmingsplan in beroep met een alternatief plan: De Tergooiboog. Volgens dit plan zou de busbaan niet parallel aan de spoorbaan liggen, maar aan de Soestdijkerstraatweg. Volgens Hans Ridder, voorzitter van de Vereniging tot behoud van Anna’s Hoeve, zijn er bij dit alternatieve plan aanzienlijk minder infrastructurele ingrepen nodig en het zou 6 miljoen euro goedkoper zijn. “Wij zijn niet voor niets in beroep gegaan. Wij denken nog steeds dat de Tergooiboog een veel beter alternatief is: minder schade aan de natuur, goedkoper en qua reistijden scheelt het maar een minuut,” aldus Ridder.

De Raad van State vindt het een bezwaar dat de HOV-bussen in dit alternatieve plan gedeeltelijk met het overige verkeer mee moeten rijden. Dat zou de betrouwbaarheid van onder andere de aansluitingen met treinverkeer verkleinen*. Het beroep werd afgewezen. Dit betekent dat het oorspronkelijke bestemmingsplan doorgaat. De aanleg van de busbaan zal in 2019 beginnen.

*De volledige uitspraak is te vinden op de website van de Raad van State.