Het is nu anderhalve maand geleden dat de Super Speciaal supermarkt op de Minckelersstraat, voormalig Attent, is overvallen. “Ik ben er erg van geschrokken, de dagen na de overval stond ik in de overlevingsstand,” vertelt Gerritsina de Boer, begeleider en werknemer bij de supermarkt.

Op maandag 25 november om 17:58 is De Boer, achter bezig met het afsluiten. Op dat moment is werknemer Hilal, de lichten in de koeling op de werkvloer uit aan het doen. Alle werknemers die bij Super Speciaal werken, buiten de begeleiders om, hebben een licht verstandelijke of lichamelijke beperking. Dit is hun dagbesteding georganiseerd vanuit Sherpa. Twee mannen in regenjas en met bivakmuts op komen binnen. Beide hebben een groot steekwapen in de hand. “Ze riepen om geld en dwongen Hilal om de kassa open te maken. Hilal gehoorzaamde direct,” vertelt De Boer. “Er zat iets van vijfhonderd euro in de kassa. Ik denk dat het in totaal dertig seconde geduurd heeft. Ze hebben nog een graai uit de kassa gedaan. Ik denk dat ze bang waren om gesnapt te worden. De politie was er binnen een aantal minuten. Agenten zijn meteen de wijk ingegaan om buurtonderzoek te doen. Twee agenten hebben ons opgevangen.”

“Het besef van wat er gebeurt was, kwam pas later. Ik heb even met Hilal gepraat. Toen de politie langs kwam, stonden we wel even te trillen op onze benen. Mijn telefoon stond vanaf dat moment roodgloeiend. Iedereen wist er opeens iets van. Je staat nog in een overlevingsstand. Je moet praktisch handelen. Daarna heb ik de politie te woord gestaan. We hebben de camerabeelden meteen gegeven, zodat ze een juist signalement kunnen doorgeven. Die beelden hebben ze gekregen. Ze zijn direct begonnen met onderzoek. De volgende dag kwamen ze ook gelijk weer even langs om te checken hoe het ging,” aldus De Boer. 

“De buurt rondom Super Speciaal leeft erg mee. Verschillende mensen zijn langskomen om hun steun te betuigen met een bloemetje of zelfgebakken koekjes. Ook de Nassauschool is langs geweest met tekeningen en zelfgemaakte bloemen. Een aantal mannen in de wijk hebben aangeven om bij het afsluiten van de winkel te zijn,” vertelt De Boer. Ook laat ze weten dat ze het erg hartverwarmend vindt om te merken dat iedereen zo meeleeft. Na de overval zijn er verschillende maatregelingen genomen. Zo is de gemeente langs geweest om te kijken waar het nog veiliger kan. De burgemeester heeft aangeven dat er een potje met geld is om de supermarkt veiliger te maken. Aan de voor- en achterkant van de supermarkt komen lampen, de deuren zijn beter afsluitbaar en er is een kijkgaatje in de achterdeur gemonteerd.

Op dinsdag, de dag na de overval, zijn er twee jongens opgepakt. Ze zijn een aantal dagen vastgehouden. Op donderdag zijn de jongens weer vrijgelaten door gebrek aan bewijs. Ze zijn nog wel verdacht, de zaak loopt nog. “We kunnen nog geen uitspraak doen over over het vervolg van deze zaak,” meldt de politie. “Mocht er een rechtszaak komen, wil ik daar graag bij zijn zodat ik de jongens in de ogen kan kijken en ze kan vragen waarom ze dit gedaan hebben. Dan kan ik het beter afsluiten,” aldus De Boer.