Arie Poels (27), raadslid van Groen Links van Hilversum. Hij vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij en dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Hij vindt dan ook dat er meer aandacht besteed moet worden aan de schuldhulpverlening van Hilversum, hij vertelt hoe het mogelijk is dat mensen hoge schulden krijgen en wat een GroenLinks een belangrijk aandachtspunt vindt van de schuldhulpverlening van Hilversum.

Hoe is te voorkomen dat mensen hoge schulden krijgen?

“Je moet zorgen voor een goede samenwerking met verschillende partijen, zoals wooncorporaties en energiebedrijven. Bijvoorbeeld als iemand de huur niet betaald of achter loopt bij de betaling van het energiebedrijf. Kunnen we erachter komen wie schulden heeft en wie niet. Als deze partijen goed op elkaar afgestemd zijn dan kunnen we er vroeg bij zijn om de hoge schulden te voorkomen.”

Wat vindt u een belangrijk aandachtspunt van de schuldhulpverlening van Hilversum?

“Als je de oorzaken niet aanpakt dan kom je er nooit meer onderuit, daarom vinden we het een belangrijk aandachtspunt om te kijken naar de oorzaken en niet alleen maar naar de schulden zelf. Je moet aan een goede oplossing werken om de mensen uit de schulden te helpen en niet alleen de mensen straffen.”

Hoe staat Hilversum er nu in met de schuldhulpverlening?

“Er is begin dit jaar onderzoek gedaan in hoe Hilversum erin staat met de schuldhulpverlening, we kwamen erachter dat we er niet goed voor stonden, daarom is erin afgelopen juni een nieuw beleid opgesteld met aanzienlijke investeringen. Door dit nieuwe beleidsplan hopen we op verbetering.”

Wat voor resultaten brengt het beleidsstuk over schuldhulpverlening?

“Het is nu net november en het is nog een tekort dag om te zeggen of dit beleidsstuk werkt, daarom gaan we volgend jaar rond juni/juli kijken hoe dit beleid heeft uitgepakt.”