HILVERSUM – De verwachting dat de tijdelijke noodopvang voor asielzoekers in Hilversum zijn deuren opent, gaat mogelijk niet door. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) heeft de plannen voor het openen van opvanglocaties in enkele gemeenten geannuleerd. Deze maatregel is een gevolg van de daling in asielzoekers die naar Nederland vluchten. De burgemeesters van de gemeenten zijn het hier echter niet mee eens. Zo ook Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Burgemeester Broertjes heeft een brief geschreven aan het COA. Hierin uit hij zijn irritaties over het besluit dat de deuren van de opvanglocatie Crailo in Hilversum gesloten moeten blijven. Na alle moeite die is gedaan vindt Broertjes het besluit moeilijk uit te leggen aan zijn inwoners. “Naar onze stellige overtuiging haalt u met dit besluit de bodem weg onder het vertrouwen in het lokale bestuur”, staat er onder andere geschreven. Broertjes heeft ook een interview gegeven aan de Volkskrant. Hierin zegt hij onder andere dat “Alles wordt verpulverd”, en vindt hij het “vreemd dat we niet betrokken zijn bij het besluit van mogelijke sluiting”.

Gemeen(te) besluit

Bij twaalf gemeenten mogen de opvanglocaties echter wel geopend blijven. De gemeenten Utrecht en Amsterdam hebben zelfs een harde toezegging gekregen. Van de in totaal 40 opvanglocaties zijn er 24 onzeker of ze mogen blijven. Vier opvanglocaties kregen al een definitieve afwijzing. Of de opvanglocatie in Hilversum voor de zekerheid op een laag vuurtje mag worden gezet is nog niet zeker, nochtans heeft het COA aangegeven dat de locatie niet wordt omgezet in een asielzoekerscentrum voor de komende tien jaar.

“Het is jammer dat ze de sleutel hebben weggegooid”

In gesprek met burgemeester Broertjes geeft hij duidelijk zijn mening weer over het gevolg van de gesloten opvanglocatie. Op de vraag wat er nu gaat gebeuren met de opvanglocatie, antwoord hij: “De provincie gaat daar iets mee doen, Crailo is net beschikbaar gemaakt voor vluchtelingen. De provincie neemt het nu over. Het is heel ingewikkeld dat de opvanglocatie niet open gaat. Crailo is klein en duur, het COA heeft daar ook rekening mee gehouden bij hun besluit. Nu er minder vluchtelingen zijn, willen zij de duurste opvanglocaties als eerste sluiten.” Op de vraag of de gemeente ook zeggenschap heeft over het besluit van het COA, is zijn respons: “We kunnen verder weinig doen, het COA gaat daarover. De vrijwilligers die hebben gewerkt aan Crailo worden elders in de regio geplaatst. Als er straks weer een vluchtelingenstroom komt, is het jammer dat ze de sleutel van Crailo hebben weggegooid. Dan kunnen ze die beter in de binnenzak steken, voor het geval dat.”