Hilversumse basisscholen volgen het besluit van de gemeente op door ook te kiezen voor roetveegpieten tijdens de sinterklaasviering op school. Vorige week liet burgemeester Pieter Broertjes weten dat Sinterklaas geen zwarte pieten meeneemt naar de intocht in Hilversum op zaterdag 16 november.

Basisscholen lijken daar geen punt van te maken en gaan doorgaans mee in de keuze om zwarte piet gedag te zeggen. “Wij hadden vorig jaar al alleen roetveegpieten, ze worden tenslotte zwart van roet. Geen problemen of gedoe mee gehad,” vertelt Juliska Blom, directeur van de Violenschool, een van de veertien openbare basisscholen die aangesloten zijn bij Stip Hilversum. “Stip Hilversum volgt de trend die gezet wordt door het sinterklaasjournaal en de gemeente Hilversum. Dit betekent dat dit jaar alleen roetveegpieten de school zullen bezoeken,” aldus Reinier van Milligen, directeur van de Sterrenschool.

De christelijke basisschool Avonturijn sluit zich hierbij aan en volgt het beleid van Hilversum. Ook de Rooms-Katholieke Paulusschool verwacht dit jaar roetveegpieten te ontvangen. “Ik twijfel nog wel, omdat een van de pieten een sterke voorkeur heeft om volledig geschminkt te worden,” laat directeur Edith van Meningen weten.

Rebekka Timmer laat namens Kick Out Zwarte Piet weten verheugd te zijn op dit nieuws en noemt het een logische stap dat basisscholen het besluit van de NTR en de gemeente Hilversum opvolgen. “Daarin hebben we echt stappen gemaakt, maar ondertussen blijven we wel kritisch,” aldus Timmer.

Eind volgende maand staat er een maatschappelijk debat op de planning waar onder meer scholen, ondernemers en raadsleden voor zijn uitgenodigd. Kick Out Zwarte Piet is hier ook van de partij.