HILVERSUM –  Al in september 2016 kondigde zowel Primark als centrum Hilversum de komst van een Primark filiaal in Hilvershof aan. Begin 2017 moest de grote winkel openen, maar nu het al eind januari is, is er bijna nog niets te zien op de 55.000 vierkante meter van het Hilvershof. “De openingsdatum voor de Primark in het Hilvershof is nog niet bekend”, laat Primark weten.

Er zijn al wel de geluiden van zagen te horen in het nieuwe winkelcentrum. Op de plek waar de Primark de Mango komen zijn er al wel twee bouwvakkers bezig. Ze sjouwen met houten balken, timmeren en zagen, maar er lijkt nog geen haast te zijn. Dat terwijl Hilversum eigenlijk in de race is om de zeventiende Nederlandse stad te worden met een Primark in de winkelstraat. Er staan namelijk ook al filialen gepland in Zwolle, Tilburg en Heerlen. Uit andere steden is gebleken dat de Primark een klantentrekker is voor steden. Primark is niet de eerste grote winkelketen met een nieuwe vestiging in het centrum, ook Zara en H&M openden al eerder grote filialen in het nieuwe winkelcentrum. Met deze populaire winkelketens hoopt Hilversum een aantrekkelijker winkelgebied te krijgen voor Hilversummers en voor consumenten van buiten de stad.

Maar momenteel hangt de bedrading nog uit de plafonds van Hilvershof. “Ik denk wel dat het heel mooi wordt, maar nu is het nog niks”, aldus Silvana Loosman, winkelmedewerker van de winkel Just a Joke. De winkel die naast het afgeschermde stuk van de Primark staat. “Ik heb nu nog wel veel overlast van de verbouwing. Het meeste van de werkzaamheden worden na en voor sluitingstijd gedaan, maar ik heb wel momenten gehad dat klanten wegliepen door de herrie, dat het voor ons zelf vervelend werd en we hebben zelfs waterschade van de verbouwing van de buren gehad. Dat terwijl we eigenlijk net verbouwd zijn. Toch denk ik dat het voor ons wel gunstig is dat we naast de Primark komen te zitten. Zoals ik altijd zeg: Als het bij de buren druppelt, druppelt het bij ons ook. Ik denk dat de jongere meisjes naar de Primark gaan en ik hoop dat de moeders die ze meenemen hier komen”, vertelt ze verder. Wat wel een nadeel voor de Just a Joke is, is dat de Primark geen deuren aan de buitenkant van het Hilvershof krijgt. “Mij werd verteld dat ze geen deur krijgen aan de buitenkant. Wel hebben we de gang van de Dirk naast onze deur.” aldus Loosman.

Ook worden het de buren van de Zara die nog steeds blij zijn met het nieuwe pand. “De stijl van Zara en het nieuwe Hilvershof vind ik erg mooi bij elkaar passen.” Verteld een medewerkster die onbekend wilt blijven. Over de Primark maakt zij zich niet zo druk. “Ik denk dat onze klanten niet naar de Primark zullen gaan. Ik denk ook niet dat het meer drukte op zal leveren, want mensen kunnen ook naar Almere en Amsterdam. Daar is laatst ook een heel groot filiaal geopend. Wel heb ik weleens klanten die vragen waar de Primark komt, of de Primark ook op zondag open zal zijn en wanneer die open gaat. Dat weet ik allemaal niet”, aldus de Zara medewerkster die onbekend wilt blijven. Bij de H&M denkt de manager er anders over. “Ik woon zelf in Almere en ik merk daar wel dat er veel komst van buitenaf is. Zeker als de Primark hier net open gaat verwacht ik wel drukte, maar ik zie het niet als concurrentie. Ik denk dat de klanten van de H&M toch nog altijd wel naar de H&M zullen blijven komen. We zijn nog wel heel blij met ons nieuwe pand in het Hilvershof. Collega’s van andere plekken zijn jaloers op ons. Wel hoor je weleens wat van de verbouwing die hier nog plaats vindt. Het is voorlopig nog niet af.”

Nu lijkt de consumententrekker nog niet te zien. Alles zit nog verstopt achter schermen. Op de plattegrond, die op alle lege plekken van het centrum te bekijken is, staat de winkel al wel aangegeven. Ook wethouder Floris Voorink heeft er al zijn blijdschap over uitgesproken. Bij Juicy, een winkel buiten het overdekte, vertellen ze dat het meer een hype in het begin zal zijn, maar verwacht dat het ook wel weer weg zal trekken. “De trend om die winkel is ook wel weer geweest.” “Hilversum is eigenlijk nog steeds niet erg aantrekkelijk door die hoge parkeertarieven”, merkt Loosman van Just a Joke slim op.