De regeling voor kleine ondernemers (KOR) gaat vanaf 2020 veranderen. Het draait niet meer om de btw maar om de omzet die de onderneming maakt. Wie niet meer 20.000 euro per jaar omzet, mag gebruik maken van de KOR.

De eigenaresse van ‘’schoonheidssalon Esther’’, gevestigd aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum, heeft geen voordeel van deze regeling. Ze maakt nu gebruik van de korting op de btw, haar omzet is minder dan 10.000 euro in het jaar. De korting komt te vervallen, dus zal zij btw moeten gaan afstaan. En dat is een beste kostenpost voor haar. Esther Umans-Bethlehem (47), al bijna 20 jaar klein ondernemer: ‘’Ik vind dat de nieuwe regeling het de kleine ondernemer nog moeilijker maakt om het hoofd boven water te houden. Terwijl de passie voor het vak toch vaak bij de kleine ondernemers ligt.’’ Ze geeft aan dat de concurrentie groot is door de vele webshops en aanbiedingen van grote ondernemers. ‘’Ik beoefen mijn vak, omdat ik het heerlijk vind om te doen. Graag de tijd neem voor mijn cliënten en niet in de grote massa mee wil gaan. Dat maakt me onderscheidend. Dat maakt me geliefd bij mijn cliënten. Maar als de kosten niet meer opwegen tegen de baten, dan word ik gedwongen er mee op te houden. Dat zou ik eeuwig zonde vinden’’, zegt Esther.

De nieuwe KOR is een vrijstelling voor de btw, wat als voordeel met zich meebrengt dat kleine ondernemers geen aangifte meer hoeven te doen. En dus ook geen btw hoeven te rekenen op facturen. Nadelen zijn dat de ondernemer nog steeds wel een administratie voor de inkomstenbelasting moet bijhouden, ook moeten alle inkoopfacturen bewaard blijven en kan de ondernemer geen btw meer terugvragen op inkopen of investeringen. Bedrijven die gebruik willen maken van de regeling kunnen zich tot 20 november 2019 aanmelden. De regeling gaat dan op 1 januari 2020 van kracht. Maar ondernemers kunnen er ook voor kiezen (nog) niet mee te doen.