HILVERSUM – Donderdag 3 november organiseert Soroptimistclub Hilversum e.o. een benefietconcert met het Autunno Ensemble. De opbrengst van het concert gaat dit jaar naar het Hospice Kajan in Hilversum. In gesprek met Erna Gianotten van de Soroptimistclub Hilversum e.o. werd duidelijk waarom dit project gekozen is en hoe er naar het benefietconcert toe wordt gewerkt.

Waarom is er gekozen om geld op te halen voor dit project?

“Het project gaat over een hospice in Hilversum voor mensen die in de laatste fase van hun leven zitten. Het hospice is twee jaar geleden heel ingrijpend verbouwd waardoor de hele tuin verwoest is. De mensen die hier wonen zijn niet meer in staat om uitjes te doen of grote wandelingen te maken, daarom is het zo belangrijk dat de tuin voorzien is van bijvoorbeeld goede stoelen, tafels en parasols. Ik ken vrijwilligers die hier werken en zo kwamen we op het idee dat dit wel een heel mooi doel is om te steunen. Het is dicht bij huis, veel Hilversummers kennen het ook en daardoor hoef je niet veel uit te leggen over het doel bij het vinden van sponsoren.”

De opbrengst gaat dan naar het goede doel, maar werkt het orkest hier ook op vrijwillige basis aan mee?

“Nee, het orkest krijgt gewoon betaald en daarnaast moeten we ook de ruimte afhuren. We moeten eerst kosten maken om geld te verdienen. De mensen die naar het concert toe komen kopen een kaartje voor twintig euro, dit geld gaat dan naar het goede doel. Er worden dus veel onkosten gemaakt voordat je wat kan verdienen en daarom is het ook zo belangrijk dat de zaal vol komt te zitten.”

Hoe reageren de mensen in Hilversum op het benefietconcert?

“Nou, dat is leuk want we hebben eerder projecten gedaan die een doel hadden dat wat verder weg lag, zoals bijvoorbeeld in Syrië, met vluchtelingen. De mensen weten dit ook wel maar dat moet je toch meer uitleggen. Bij dit project wisten de winkeliers wat het was en vonden het een goede instelling. Ze geloofden in het project. Als je in Hilversum woont of er wonen familieleden dan is de kans best groot dat je van het hospice hebt gehoord. Iedereen snapt dat het fantastisch is als je alleen bent op die leeftijd dat je naar een plek kan waar goede verzorging is. Het project spreekt mensen aan, misschien ook wel omdat ze denken dat ze zelf ook ooit op een dag in het hospice terecht komen.”

Hoe bepalen jullie welk goed doel er gekozen wordt?

“Daar hebben we hele strenge regels voor. Onze club bestaat uit vrouwen met allemaal verschillende beroepen die hun eigen taak hebben binnen de club. Er is een commissie die het project kiest en dat moet dan aan bepaalde regels voldoen. Het moet bijvoorbeeld iets te maken hebben met gezondheid of iets wat ten goede komt aan vrouwen of kinderen. Dit project ging om gezondheid maar het aantal vrouwen dat in het hospice wonen is beduidend groter dan het aantal mannen. We weten dat het geld goed wordt gebruikt. De mensen die in het hospice werken zijn zo betrokken bij de stervende mensen, dat zit wel goed.”

En hoe gaat het dan verder wanneer er een project gekozen is?

“Dan verdelen we het project over verschillende groepen. De een gaat opzoek naar sponsoren en de ander doet de PR in aanloop naar het evenement door bijvoorbeeld een stukje voor de krant te schrijven. Iedereen doet een beetje waar ze goed in zijn en waar zij achtergrond en kennis van hebben. Het zijn allemaal vrouwen die gewoon een baan hebben en dit werk ernaast in hun vrije tijd doen. We doen het omdat we ons willen inzetten in iets waar we in geloven. Het is een redelijk ideële opstelling.”

Wat verwacht je morgen te bereiken?

“Oeh nou, dat is super spannend want we doen dit al drie jaar lang op de zondagmiddag en nu voor het eerst op een donderdagavond. Zondagmiddag is natuurlijk een veel makkelijkere dag en tijdstip dan donderdagavond omdat veel mensen ’s avonds toch een hobby of een sport hebben die ze liever niet willen laten schieten. We hebben nu echt meer moeite om de zaal vol te krijgen. Het muziekcentrum had helaas geen plek op een zondagmiddag en we wilden het concert wel echt in deze periode houden. We hopen daarom dat we de zaal vol krijgen om de tuin te kunnen realiseren.”

http://www.mcogebouw.nl/agenda/benefietconcert-soroptimistclub-hilversum/