Maandagavond werd Beste Snelle Schaker van Hilversum in horecagelegenheid Mout georganiseerd. HSG Hilversum organiseert dit evenement elke jaar in Mout. Iedereen uit Hilversum en omstreken was welkom om deel te nemen aan de wedstrijd. Zowel leden als niet leden zijn welkom.

De deelnemers zijn dit jaar allen mannen en lopen in leeftijd uiteen. Sommige schaken dagelijks en andere mijn nooit. Rob Loois 75 jaar is een van de oudere deelnemers die een lange break heeft gehad van het schaken. Maar nu schaakt hij weer met volle enthousiasme, “Ik heb al 40 jaar niet geschaakt maar sinds twee weken ben ik weer aan het schaken. Ik ben lid van de seniorenvereniging in Hilversum. Waar we verschillende activiteiten hebben waaronder ook schaken. Ik wilde gaan schaken omdat ik een kleindochtertje van vier heb waar ik graag als ze iets groter is mee wil schaken.”

In januari wordt het toernooi Tata Steel Chess georganiseerd in Wijk aan Zee, waar spelers in een periode van 16 dagen tegen elkaar schaken. De deelnemers komen vanuit de hele wereld naar dit grote schaak event om tegen elkaar te strijden. “Het toernooi wordt georganiseerd na aanleiding van Tata Chess. Twee jaar geleden hebben we Tata Chess naar Hilversum gebracht in het Beeld en Geluid gebouw met meer dan 1500 bezoekers een groot succes. Sindsdien doen we nu elk jaar in Mout snelste schaker toernooi in dezelfde periode als Tata Chess is. Het zijn een stuk of 30 deelnemers die mee doen dit jaar. Waar Mout voor een stuk van hun pand ter beschikking stelt voor ons. Deze avond is voor iedereen! De deelnemers bestaan uit clubleden en niet clubleden die op het internet veel schaken. En die het leuk vinden om mee te doen aan deze avond” aldus Henk Cornelissen Stichting Hilversum Schaakt.

De spelers spelen met 10 minuten op de klok en na je beurt zet je jouw timer op stop. Hoe langzaam je bent maakt niet uit in de puntentelling wel hoeveel partijen je wint.” In totaal zijn er zeven partijen die we vanavond spelen. Als alle uitslagen na elke ronde zijn ingevoerd maak ik een indeling voor de nieuwe ronde. Je speelt tegen degene die dezelfde punten hebben als jij. Iedereen heeft een bedenktijd van tien minuten zodat de partijen niet te lang duren. Zonder klok kan het uren duren zo’n partij!” Pascal Loseloot van de organisatie “Beste Schaker van Hilversum”

Deelnemer Tobias den Brandt 35 jaar speelde als kind veel schaakspeeltjes met vrienden en op school. Maar zoals vaak gebeurt met schaken stopte hij ermee in zijn tienerjaren.” Mijn vader helpt wel eens mee met de organisatie van de schaakclub en toen ik een jaar of tien was, was ik lid van de schaakclub. Ik ben al een tijdje geen meer lid maar schaak wel dagelijks via het internet. Maar dit toernooi vind ik de moeite waard om aan mee te doen. Ik ga denk ik niet winnen vanavond maar ik ga zeker plezier hebben!”

Om 22:30 werd Youri Gerrits de winnaar van de avond met als enige van de deelnemers die maar 1 partij verloren had.