Bijna niemand bezoekt voor zijn plezier het ziekenhuis. Des te vervelender als je aan het einde van je bezoek wordt geconfronteerd met hoge parkeerkosten. Mijn opa is afgelopen jaar ziek geworden, waardoor hij regelmatig het ziekenhuis moet bezoeken. De parkeerkosten lopen hierdoor in een snel tempo op. Mensen die chronisch ziek zijn en ook een krappe kas hebben, worden dubbel gestraft. Ze moeten vaak voor onderzoeken naar het ziekenhuis, en moeten dus ook vaak parkeerkosten betalen.

Ook de Hilversummers lopen tegen deze ergernis aan. Op de site van ziekenhuis Tergooi staat: ‘’Rond de locaties van Tergooi in Hilversum en Blaricum liggen verschillende parkeerterreinen. Mede met het oog op veiligheid geldt hier betaald parkeren.’’ Met oog op de veiligheid? Dus als er vrij geparkeerd wordt is het onveilig? Ik vroeg mij af of patiënten de parkeerkosten kunnen declareren bij hun zorgverzekeraar. Volgens de Consumentenbond kunnen bepaalde patiëntengroepen alle vervoerskosten naar artsen opvoeren in de belastingaangifte als aftrekbare vervoerskosten. De Belastingdienst stelt geen aparte aftrek beschikbaar voor de parkeerkosten. Deze zijn geheel voor je eigen rekening. Het is toch te gek voor woorden dat grote ziekenhuizen, zoals Tergooi, patiënten en bezoekers laat betalen om een bezoek te brengen aan het ziekenhuis.

Medisch hebben we het erg goed in Nederland, maar de kosten zijn wel hoog. Zou het niet voor iedereen prettiger zijn als de parkeerkosten voor iedereen op te brengen is. Als je een afspraak hebt in het ziekenhuis moet je na afloop gratis een uitrijkaart kunnen afhalen bij de balie. Ongeacht de tijd. Natuurlijk heb je dan ook nog de bezoekers van de patiënten. Zij zouden na hun bezoek bij de balie een uitrijkaart kunnen kopen voor een symbolisch bedrag van één euro. Want zo kan iedereen zijn geliefde op een aangename manier blijven bezoeken.