HILVERSUM – Het Hilversumse uitgaansleven is de afgelopen jaren enorm in veiligheid verbeterd, maar nu begint er zich hier een ander probleem voor te doen: betasting van jonge vrouwen.

De Hilversumse fractie van de VVD vindt dat horecaeigenaren meer initiatief moeten nemen tegen het zogenoemde “billenknijpen” wat hier plaatsvindt. Zo vindt Fractielid Ruud Verkuijlen dat er serieuzere maatregelen moeten worden genomen tegen de daders, zoals een zwarte lijst en een algemeen uitgaansverbod. Het grootste probleem met de betastingen die plaatsvinden, is dat de slachtoffers vaak geen melding hiervan doen, omdat ze zich schamen of het het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Hierdoor hebben deze “knijpers” eigenlijk gewoon een vrijkaart om het ongestraft te doen.

De VVD wil hier graag een campagne voor opzetten, geïnspireerd door de recente #metoo-beweging die in Amerika heeft plaatsgevonden. Meneer Verkuijlens dochter is zelf recent ook slachtoffer geworden van het ongewild betasten, maar op de vraag of dit hem ertoe bracht om een campagne op te willen zetten, antwoordde hij dat dit niet het geval was. “Nee dat is niet de manier waarop ik politiek wil bedrijven. Ik heb wel het idee gehad, dat als het breder is dan een incident, ik vind dat er een debat moet komen.”

In reactie op het plan van de campagne heeft ook een van de grote ondernemers van Hilversum, Marco van Velthoven, gereageerd. Hij is eigenaar van meerdere kroegen op de Groest, en is het eens met het feit dat betasting in de horeca de spuigaten uitloopt, maar zegt ook dat er niet altijd genoeg overzicht is in de kroegen om dit te bestrijden. Als het heel druk is en iedereen op elkaar staat, valt dit niet tegen te houden. Ondanks dit antwoord is het fractielid tevreden met de reactie. Het feit dat hij ermee instemt dat er iets aan moet gebeuren geeft de campagne alleen maar meer support. De bedoeling van de campagne is om aan te geven dat het ongewild betasten echt niet oké is, en ervoor te zorgen dat mensen zich hier maatschappelijker bewust van zijn. Het doel hiervan is om te zorgen dat mensen ook elkaar hierop aan gaan spreken, en zo zelf ervoor zorgen dat het niet meer voor zal komen.