De beveiligingscamera’s rond het uitgaansgebied in het centrum blijven tot minimaal juli 2018 nog hangen. Dit is afgelopen week besloten in de gemeenteraad. Uit onderzoek van de gemeente Hilversum, is gebleken dat de positieve effecten van de beveiligingscamera’s zwaarder wegen dan de negatieve effecten.

Met name de overlast van het uitgaanspubliek is afgenomen, omdat er veel meer in beeld is. Elk weekend worden de beelden live bekeken. De politie of handhaving kan veel makkelijker ingrijpen bij wildplassers en opstootjes de kiem in smoren.

De functionaris die de beelden bekijkt, heeft nauw contact met de ordehandhavers op straat en kan snel sturen als het dreigt mis te gaan. Ook de ondernemers bevestigen dit. Zo zegt een medewerkster van Grand Café Le Journal dat de politie inderdaad sneller ingrijpt bij opstootjes en dat zo grotere incidenten voorkomen worden.

Dat door de camera’s er meer in beeld is, blijkt uit het feit dat er een groei is in het aantal geregistreerde incidenten. Dit aantal is ten opzichte van 2014 toegenomen met 68%. Deze toename hangt samen met de groei van het aantal camera’s op de Groest. Toch is de ernst van deze incidenten afgenomen, zeggen de betrokken partijen.

Ook zouden de camera’s volgens onderzoek van de gemeente de bezoekers en bewoners een veiliger gevoel geven. Uit een buurtenquête blijkt dat maar een enkeling zich onveilig voelt of overlast ervaart van het uitgaanspubliek. Ook aan de bezoekers van het uitgaansgebied zijn vragen gesteld over de camera’s, de meeste bezoekers vinden het juist heel prettig dat er camera’s hangen. Ook voor hen zorgt het voor een veiliger gevoel.

Het enige negatieve effect zou de inbreuk zijn op de privacy van de bewoners en bezoekers. Buiten het feit dat de bewoners en bezoekers het zelf amper zien als inbreuk, op een enkeling na, volgt de gemeente duidelijk de landelijke richtlijnen en wetten.