HILVERSUM – In Hilversum zijn er flink wat zorgen over eventuele deelname aan het Wietexperiment. Zes tot tien middelgrote gemeenten krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan het experiment, onzeker is nog of Hilversum mee zal doen.

Coffeeshophouders zouden met het nieuwe beleid geen enkele invloed meer kunnen uitoefenen op hun assortiment. Vanuit de lokale politiek kwam er onder andere kritiek vanuit de SP en D66. Bianca Verweij (SP) behandelt als fractievoorzitter een groot aantal dossiers op het gebied van wonen, veiligheid en bestuur. Een van deze dossiers is het ‘Wietexperiment’ waar de SP in huidige vorm op tegen is.

Waarom is Hilversum niet geschikt om deel te nemen aan het experiment?

“In heel Nederland is er momenteel een te kort aan wijkagenten en politie. De burgemeester probeert al jaren meer agenten naar Hilversum te halen zonder resultaat. Wij verwachten niet dat door eventuele deelname aan het experiment de burgemeester meer politie tot zijn beschikking krijgt. Ook illegale handel wordt niet aangepakt en de kans op toename van straatdealers is levensgroot.Compleet legaliseren van de teelt in heel Nederland is in onze ogen de beste oplossing.”

In een eerder interview aan de Gooi en Eembode vertelt u dat de burgemeester zich bezig moet houden met wijkveiligheid, kunt u deze uitspraak toelichten?

“Wij hebben in Hilversum acht coffeeshops die een coffeeshop convenant hebben afgesloten naar Haarlems model. Dit gaat momenteel erg goed. De coffeeshops doen aan preventie, voorlichting en er is weinig overlast van drugstoeristen. Overlast die wij wel hebben is overlast in woonwijken van mensen die illegaal wiet kweken. Wij geloven meer in het investeren in het hennepteam (het team wat deze illegale kwekerijen oprolt), meer agenten en jeugdvoorzieningen, dan heb je waarschijnlijk betere oplossingen voor problemen die mensen in de buurt en wijk ervaren. Als mensen wiet willen kopen en er geen coffeeshop is waar ze legaal kunnen kopen en gebruiken dan gaan ze dit buiten doen. Het Wietexeperiment biedt ook geen oplossing voor hangjongeren, deze zijn er nu ook en zullen er ook zijn bij deelname aan het experiment.”

De Gooi en Eembode schreef begin 2018 dat 30% van de Hilversummers drugshandel meldt. In 2017 waren er 203 meldingen over overlast door drank en drugs, wat zegt dit over de situatie in Hilversum?

 “Het aantal meldingen is relatief laag. In Hilversum hebben wij gemerkt dat jongeren experimenteren met lachgas en andere vormen van drugs. In Hilversum zijn er weinig voorzieningen voor jongeren en wordt er helaas veel op straat gehangen. Een oplossing voor dit probleem zou zijn om meer jeugdcentrums of andere voorzieningen te realiseren waar jongeren wel welkom zijn. Jongeren moet je een alternatief bieden voor op straat hangen. Extra wijkagenten helpt in repressieve zin maar is geen oplossing. De SP en buurtbewoners zouden graag meer wijkagenten in de wijken zien maar die zijn er helaas niet. De burgemeester is al sinds 2012 bezig met het verkrijgen van extra wijkagenten, het zou goed zijn als het nu eens gaat lukken.”