Een regenachtige zaterdagmiddag, een lange rij van enthousiaste kleuters voor de ingang van het theatertje en een hoop paraplu’s in de hal van de Centrale Bibliotheek aan de ’s-Gravelandseweg. Het is de laatste dag van de Kinderboekenweek 2019, dit jaar met het thema: Reis mee! De bibliothecaressen hebben zich al de hele week uitgesloofd, voorlees- en knutselrondes voor de kinderen, een tentoonstelling van alle bekroonde boeken en vandaag was er, als kers op de taart, een kleuteropera.

Het theaterzaaltje in de bibliotheek loopt vol, de kleuteropera is compleet uitverkocht. Principato en Kortenbach beginnen met het openen van verhuisdozen, de kleuters kijken en luisteren aandachtig. Terwijl de speelsters zich op het podium verkleden als beer en ezel beginnen de eerste kinderen zich met het spel te bemoeien. Later in de voorstelling, als Principato verkleed als beer, een hijskraan bouwt van stoelen en een touw, roept een van de kinderen dat beren helemaal geen hijskranen kunnen bouwen.

Monique (38) is samen met haar zoon Jonas (5) naar de kleuteropera komen kijken. Beiden zijn erg enthousiast. “Jonas komt vaak op woensdagen naar de wekelijkse voorleesrondes, daar heeft hij het erg naar zijn zin en hoorde op zo’n woensdag over de kleuteropera. Hij was benieuwd, dat is hoe we hier terecht zijn gekomen,” aldus Monique. Jonas kletst tijdens de voorstelling mee met de toneelspeelsters en de andere kinderen.

Kleuteropera “Ezel en Beer”, gespeeld door Katiuscia Principato en Tessa Kortenbach, gaat over twee dieren die elkaar tijdens een vakantie tegenkomen in Afrika. “In de voorstelling worden de kinderen meegenomen in een wereld waarin fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen,” aldus Principato. Het theaterspel is gebaseerd op twee kinderboeken geschreven door Aby Hartog.

Janette Elbert, bibliothecaresse en organisator van de kleuteropera, is erg tevreden over het verloop van de voorstelling. “Ik heb Katiuscia Principato al eens eerder uitgenodigd voor een voorstelling in de bibliotheek. Deze voorstelling sloot mooi aan op het onderwerp van de Kinderboekenweek. Het mooie aan de voorstellingen van Principato is, dat zij de kinderen erg betrekt bij het spel: de kinderen mogen laten weten als er iets misgaat, en dat doen zij dan ook. Die participatie maakt zo’n voorstelling voor kinderen extra leuk,” aldus de bibliothecaresse. “Ik heb veel blije kindergezichtjes gezien vandaag, een geslaagd einde aan een mooie Kinderboekenweek!”