HILVERSUM – Hanneke de Koning is voorzitster bij de biljartclub van de Stichting Hilversumse Meent. Elke dinsdag, woensdag en donderdagmiddag komen ‘oude’ Hilversummers samen in de Kruisdam om te biljarten. Wijkcentrum de Kruisdam is voor hen meer dan een plek om te biljarten.

De biljartvereniging bestaat uit vrijwel alleen maar gepensioneerden. Of zoals mevrouw de Koning zelf zegt, ‘oudjes’. “De leeftijden verschillen van 89 tot 51. We zouden heel graag extra jonge mensen erbij willen hebben, maar het biljarten is simpelweg niet spannend genoeg voor hen. De tijd is niet handig, ’s middags zijn veel mensen aan het werk of aan het studeren. Echter is het nu gezellig druk, vandaag zijn er ook twaalf mannen die komen biljarten,” aldus De Koning. Zelf kan ze aardig biljarten, maar vindt ze het meedoen belangrijker dan het winnen: “Ja, ik speel zelf ook fanatiek mee. Ik ben lang niet de beste, maar ik doe mijn best. Het komt wel eens voor dat ik een potje win, haha!”

De biljartclub zit niet zomaar in het Kruisdam, mevrouw de Koning legt uit: “Wij zijn een onderdeel van de stichting ‘De Hilversumse Meent’ en dat houdt in dat wij daar ook contributie voor moeten betalen. Van deze contributie mogen wij bijvoorbeeld de biljarttafel laten repareren. De ballen en tafel maken we zelf schoon. De contributie is dus eigenlijk voor onszelf en deels ook voor het onderhoud van het wijkcentrum. Bij het Kruisdam zijn twee biljarttafels, één is voor gebruik van iedereen en één voor ons. De biljarttafels onderhouden wij ook zelf. Andere mensen hebben in principe voorrang als zij willen spelen op één van deze tafels. Maar bijna nooit komen er mensen op de dinsdag, woensdag of donderdagmiddag biljarten dus dan nemen wij hem in.”

Regels

“Op de tafel liggen drie verschillende ballen, twee witte ballen met en zonder stip en een bal in een andere kleur. In ons geval is die kleur bruin. Met één van de witte ballen probeert de speler de andere twee ballen te raken. Als dat gelukt is heeft de speler één punt en mag nog een keer. Dit doen de spelers ieder 30 beurten lang en wie na 30 beurten de meeste punten heeft verzameld wint.” Maar vervelen doet het spelletje nooit volgens De Koning: “Elke beurt die je speelt is weer anders en uitdagend.”

Biljartclub

“Deze biljartclub is belangrijk, voor ons in ieder geval. Het brengt sfeer met zich mee en er zijn mensen van mijn leeftijd die niemand meer hebben. Dan is zo’n biljartclub een ideale uitweg. Voor sommige mensen is dit dus echt een tweede thuis en sommige komen hier alleen voor het biljart, de koffie en de gezelligheid. Zo hebben we Piet, die kan zelf niet meer biljarten, maar wilde toch heel graag komen. Dus die kwam elke middag langs, alleen voor de gezelligheid met de andere mannen.” Want De Koning is de enige vrouw in het gezelschap. Maar van overmacht is geen sprake volgens De Koning: “Ik doe niet zo moeilijk, ik stel me er gewoon tussen op. Daarbij leer ik deze kerels een aantal manieren aan. Vroeger vloekten veel mannen en tegenwoordig een stuk minder, of ze zeggen gelijk  sorry. Dat zijn dingen die ik als vrouw meeneem. Maar verder niet, het maakt het niks uit dat ik een vrouw ben, ik ben gewoon één van hen.”

Henk Klijn is één van de aanwezigen vanmiddag en volgens de anderen is hij de beste biljarter van Hilversum. “Maar dat is nooit bewezen,” antwoordt Klijn netjes. Klijn: “De biljartclub is altijd super gezellig en iedereen kan hier zichzelf zijn. Sommige mensen zijn zo dement dat ze vergeten welke bal ze moeten slaan. Dan pakken we een andere kleur erbij en spelen verder.” Tegenwoordig speelt Klijn hoogstens één keer per week. “Meer tijd heb ik niet, ik ben misschien oud, maar heb van alles te doen. Ik doe dit spelletje al 40 jaar en wil het wel graag blijven doen, dus is dit de ideale uitkomst,“ aldus Klijn.

De Kruisdam is voor de bewoners van De Meent niet zomaar een plek. “Het is een soort woonkamer, we komen hier samen, drinken koffie en lachen veel. En iedereen is welkom om te komen biljarten of gewoon gezellig een kop koffie te komen drinken,” aldus Mevrouw de Koning.