Raadslid Regie Redmeijer van Hart voor Hilversum organiseert zaterdag een bingoavond in Wijkcentrum De Kruisdam om geld op te halen voor een Automatische Externe Defibrillator, oftewel een AED. De wijkorganisatie Stichting Hilversumse Meent startte eerder deze maand een crowdfundingsactie voor de aanschaf van zes extra AED’s in de wijk. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk negen AED-apparaten strategisch verspreidt over de wijk op goede bereikbare plekken komen. “De mensen willen graag een bingoavond en AED’s in de wijk, laten we die twee dan combineren,” vindt Redmeijer.

Wijkbewoonster Sonja Otten (71) vindt het goed dat de wijkorganisatie een netwerk van AED’s in de wijk wil realiseren. “Mijn man is overleden aan een hartstilstand, dus ik vind het heel belangrijk dat die AED’s er komen.” Bovendien merkt ze om haar heen dat er behoefte is aan meerdere AED’s in de wijk. “Ik zit op koersbal in De Kruisdam en daar is iedereen het er ook over eens.” Otten is zaterdagavond ook van de partij bij de bingo. “Ik zit achter de kassa en ik speel zelf ook mee.” Redmeijer, die zelf ook in de Hilversumse Meent woont, hoopt dat de bingoavond tenminste een bedrag van driehonderd euro oplevert. “En eigenlijk liever nog iets meer natuurlijk. Hoe meer mensen er komen, hoe meer winst we voor de AED hebben.”

“De Hilversumse Meent is een wijk met een hoge vergrijzing. 33 procent van de bewoners is boven de 65 en ruim veertig procent is boven de 55 jaar”, legt Joost Nachbar uit, een van de initiatiefnemers van de crowdfundingsactie en commissielid van Welzijn en Zorg in de wijkorganisatie. “Op dit moment hangen er drie AED’s in de wijk, namelijk bij De Kruisdam, de apotheek en in de Wandelmeent, maar die kan ook nog naar buiten.” Redmeijer: “De Meent is best groot, en elke minuut telt. Als je dan op de Meikevermeent woont en je moet een AED gaan halen bij de apotheek, dan ben je alweer een paar minuten onderweg. Als we nu een beetje verspreidt over de wijk meerdere AED’s hebben, dan zijn we er sneller bij.”

HartslagNu krijgt een melding binnen wanneer er een ambulance is gebeld voor een hartinfarct of een hartstilstand, die schakelen dat vervolgens meteen weer door naar de aangemelde hulpverleners. Volgens Nachbar gaat het om vijftig tot zeventig hulpverleners die zich hebben aangemeld bij HartslagNu. “Het probleem is dat HartslagNu ons de namen niet mag geven, dat heeft te maken met de privacywetgeving. Daarom proberen wij nu op een andere manier met de hulpverleners in contact te komen, bijvoorbeeld door middel van ons wijkblad,” vertelt Nachbar.

Nachbar is van mening dat het belangrijk is om de hulpverleners af en toe bij elkaar te laten komen. “Om te kijken of alle voorwaarden voor goede hulpverlening er nog steeds zijn en om de hulpverleners een jaarlijkse cursus te laten doen, zodat ze hun deskundigheid behouden.” Bovendien geeft het direct contact met de hulpverleners een overzicht van het aantal hulpverleners die actief zijn. “We weten niet of al die mensen wel echt actief zijn. Ze hebben zich aangemeld, maar als ze elke keer nee zeggen, dan heb je er niet zoveel aan. Als je een beetje zicht hebt op wie er actief zijn, kun je ook bepalen of er genoeg hulpverleners in de wijk zijn of niet, en of je eventueel hulpverleners moet werven.”

Het doelbedrag voor de crowdfundingsactie is vijfduizend euro. “Maar we willen nog wel wat meer hebben, want je hebt ook de aanloopkosten. Als je die apparaten bij mensen thuis gaat hangen bijvoorbeeld, daar zitten ook kosten aan verbonden, want mensen leveren stroom en dat moet netjes terugbetaald worden. Dat soort kosten komen er ook nog allemaal bij, de rest van het geld gaat dus naar het beheer,” aldus Nachbar. Inmiddels staat de teller op ruim 4.500 euro.

Tot en met de jaarwisseling is het nog mogelijk om een donatie te doen. Tijdens de nieuwjaarsborrel op 5 januari maakt de wijkorganisatie bekend welk bedrag is opgehaald met de crowdfundingsactie. HvH-raadslid Regie Redmeijer overhandigd dan ook de cheque met de opbrengst van de bingoavond.