HILVERSUM - Op 2 November was het tijd voor de pilot van het nieuwe evenement: Dudok Inside. Het evenement begint om half acht, maar om kwart over zeven is het al aardig druk. Mensen zoeken een plaats in de zaal, begroeten bekenden, en vragen zich hardop af hoe de avond eruit zal zien. Een klein kwartier later zit iedereen, en kan de avond beginnen.

De presentatie van het evenement is in handen van Nina de la Croix. Als ze de avond heeft geïntroduceerd en de mensen welkom heeft geheten is het de beurt aan Norman Vervat. Hij houdt een lezing over Willem Marinus Dudok, en de betekenis die Dudok voor Hilversum gehad heeft. Hij begint met het leven van Dudok samen te vatten: waar hij werd geboren, zijn opleidingen, hoe hij uiteindelijk in Hilversum terecht kwam, en een paar van zijn bekendste architectonische werken. De lezing duurt ongeveer een halfuur, waarna het tijd is voor een korte pauze.

Als de pauze voorbij is, is Nabil Aoulad Ayad aan de beurt. Hij is een stand-up comedian, en zijn act valt duidelijk in de smaak bij de mensen in het publiek. Hij praat snel en loopt energiek heen en weer over het podium. In zijn act combineert hij zowel stand-up komedie als beat box. Hij maakt grappen over van alles en nog wat, van Thuisbezorgd.nl tot moderne hiphop tegenover de hiphop van de jaren 90. Als hij klaar is met zijn act is het opnieuw tijd voor pauze, waarna het de beurt is aan de laatste act van de avond.                                                                                                              Het optreden heet Mzungu, gemaakt en uitgevoerd door Nienke Nasserian Nilessen. Het optreden combineert het vertellen van verhalen met muziek en opera, en gaat over haar leven. Ze vertelt over haar Masai-familie uit Tanzania, over het leven van haar moeder, en over het contact wat ze heeft met een van haar halfbroers. Dit alles zorgt voor een gevarieerde en interessante uitvoering, met indrukwekkende operazang tussen de verhalen door. Als haar optreden afgelopen is, is de avond dat ook.

Voor de mensen die interesse hebben is er nog de mogelijkheid om na te borrelen, maar de meeste bezoekers gaan nu weer richting huis. Voor hen was het een geslaagde avond.