HILVERSUM - Op sociale media is heftig gereageerd op een grap die Pieter Broertjes tijdens de raadsvergadering op 12 december maakte. Dit naar aanleiding van eerder vertrokken fractielid Henk Blok van Hart voor Hilversum.

Tijdens de raadsvergadering wilde Pieter Broertjes het afscheid raadslid Rebekka Timmer aankondigen. Voordat hij dat deed wenste hij eerder vertrokken raadslid van Hart voor Hilversum Henk Blok succes en ging verder: “Dat betekent dat de fractie Hart voor Hilversum nu nog bestaat uit zeven leden. Ik wens de heer Slingerland (fractie-voorzitter Hart voor Hilversum red.) succes en ik hoop niet dat het verhaal van de zeven negertjes, zoals we dat vroeger…”, zei de burgemeester grappig bedoelt waar hij tijdens zijn grap meteen werd onderbroken door gelach en beklag van raadsleden. “Sorry, het is niet grappig en kan echt niet. Excuses hiervoor”, excuseerde hij zich meteen na de reacties.

Dat excuus bleek niet genoeg voor de mensen die er aanstoot tot namen. Zo tweette Hilversummer Jimmy Stol: “Walgelijk Broertjes, schaam je!”. Daar bleef het niet bij, want Lynn Fokkens die op de publieke tribune zat tweette: “Woedend, geschokt en enorm verdrietig zat ik net op de publieke tribune voor het afscheid van Rebekka Timmer (…) nadat burgemeester Pieter Broertjes zonder enige schaamte een racistische grap maakte met het woord negertjes”. Rebekka Timmer ondersteunde de tweets door ze te delen op haar twitteraccount.

Pieter Broertjes heeft nog niet op de ontstane ophef op sociale media gereageerd.