Ouderen blijven steeds vaker thuis wonen in plaats van in het verzorgingstehuis. Dit heeft tot gevolg dat de veiligheid van de woningen achteruit gaat, aangezien deze mensen vaak niet in staat zijn om hun woning bij te houden. Daarom is de gemeente Hilversum met een nieuw idee gekomen: de wijkbrandweerman.

De lokale SP merkte dat er door het weinige woningonderhoud eind vorig jaar al twee keer een woningbrand plaatsvond. Zij besloten dat hier wat aan gedaan moest worden en kwamen zo met het initiatief van de wijkbrandweerman. Het doel is om door het aanstellen van iemand die fysiek in de wijk aanwezig is het aantal branden en gewonden tot een acceptabel niveau terug te brengen en de wijk in het algemeen brandveiliger te maken. Hilversum is de eerste gemeente in Noord-Holland die een wijkbrandweerman heeft aangesteld. Voor de functie wordt 20 uur in de week vrij gemaakt.

De taken van de wijkbrandweerman zijn volgens Robin Macco (communicatie –adviseur brandweer Gooi en Vechtstreek) erg gevarieerd, ’’De wijkbrandweerman gaat onder andere de wijk in om bijeenkomsten bij te wonen en hij staat bij stands in het winkelcentrum om meer voorlichting te geven over het veilig houden van je woning.’’