Nog geen jaar open, maar nu al de titel "Cafetaria van het Jaar" van de gemeente Hilversum binnengesleept, én niet te vergeten de tweede plek behaald van Noord-Holland. Voor het lekkerste frietje van Hilversum moet je bij ’t Gooisch Friethuys aan de Zeedijk zijn. Martin Houwen, bedrijfsleider bij ’t Gooisch Friethuys, komt zelf uit een horecagezin en werkt elke dag weer met veel plezier in ’t Gooisch Friethuys: “Als je nog geen jaar bezig bent en je wordt al zo gewaardeerd, dat is toch wel lekker.”

“Ik kreeg op een gegeven moment te horen dat wij genomineerd waren en dat wij op dat moment op de tiende plaats stonden”, vertelt Houwen. “Toen heb ik wat op Instagram geplaatst en kreeg ik steeds meer reacties van mensen die ook gingen stemmen.” Met succes dus, ’t Gooisch Friethuys kreeg genoeg stemmen voor de eerste plaats van Hilversum. “En dan word je uiteindelijk met een enorm hoge waardering toch tweede van Noord-Holland en eerste van Hilversum, en daarmee eigenlijk ook van het Gooi.”

Waarom je volgens Houwen uitgerekend bij ’t Gooisch Friethuys moet zijn voor een lekker frietje? “Als je echt een vers frietje wil die op ambachtelijke wijze is bereid, met daarbij de diversiteiten van sauzen en toppings, dan moet je gewoon bij ons zijn.” Sinds anderhalve week zijn er ook verschillende specialiteiten te bestellen. “Die vind je nergens anders, behalve bij het Frites Atelier van Sergio Herman. Ik wilde er iets speciaals bij.” Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een wat luxere fish and chips, een patatje stoofvlees of zelfs een frietje met bolognese, guacamole, jalapeno pepertjes, cremefraîche en tortillachips. “Mensen komen echt speciaal van ver voor ons stoofvlees, die is lekker pittig. De variant met zoete aardappel is ook heel populair, eigenlijk wordt alles wel goed afgenomen. Het enige wat een beetje achterblijft is het frietje met bolognese, die moet nog even op gang komen.”

Naast de verschillende toppings, staan er ook meer dan tien sauzen op het menu waar je uit kunt kiezen. “Nederland is een sausland, de Nederlander is gek op sauzen, dan wil je ook een beetje de keus hebben,” vindt Houwen. Aan het diverse aanbod ligt het dus niet, maar ook de frietjes zijn zelf gesneden. “We bakken niet in vet, maar in plantaardige olie, dat stinkt ook niet. Daardoor wordt de friet lekker krokant van buiten en zacht vanbinnen.” Ondertussen schept hij een grote zak friet vol en doet hij alvast een beetje saus op de friet wanneer de zak voor de helft gevuld is. “Als je dan nog niet eens op de helft bent, is de saus al op. Daarom doe ik bij een grote zak friet ook altijd wat saus in het midden van de zak. Dat zijn allemaal van die hele kleine dingetjes die wel helpen bij de waardering, de service. Je kan hier wel heel chagrijnig staan, maar je moet ook wel een leuke uitstraling hebben en een beetje vriendelijk zijn voor je klanten. Die mensen komen toch naar jou, dan wil je ook dat ze weer met een fijn gevoel weggaan.” Toch gaat het volgens Houwen uiteindelijk echt om de smaak van het frietje. “Je kan heel aardig zijn voor je klanten, maar als het frietje niet goed is, dan komen ze echt niet meer terug hoor.”

Houwen kijkt positief terug op het afgelopen jaar: “Je hoort van mensen dat zij speciaal uit Utrecht of Amersfoort komen voor jouw friet, en daar zitten toch echt goede friettenten zoals het Vlaams friteshuis Van Gogh of Manneken Pis. Als die mensen dan speciaal voor jouw friet komen, dat is top.” Of dat ook reden is voor landelijke uitbreiding van ’t Gooisch Friethuys? “Dat is wel iets wat in de pijpleiding zit. Laten we eerst maar in het Gooi beginnen, dan gaan we wel weer verder kijken.”

Op 20 januari kan ’t Gooisch Friethuys de award voor “Cafetaria van het Jaar” komen ophalen tijdens het Award Festival in Studios Aalsmeer. Houwen weet nog niet zeker of ’t Gooisch Friethuys van de partij is. “Het is dan net een rustige periode, dus de kans is aanwezig dat ik dan op vakantie ben, so be it. Ik laat mijn vakantie niet schieten voor een award. Die kunnen ze ook opsturen.” Wel kijkt hij uit naar de verkiezing van 2020: “Volgend jaar gaan we voor de eerste plek van Noord-Holland en ook landelijk meedoen.”