HILVERSUM - Raadslid Kruijswijk Jansen (CDA) vreest voor een toename van het vervoer van giftige stoffen via station Hilversum als wordt besloten om het traject Amsterdam-Berlijn te verplaatsen via Utrecht en Arnhem. Nu voert het traject langs Hilversum en Apeldoorn, maar er zijn plannen om het traject om te leiden voor een snellere route naar de Duitse hoofdstad. Bij omleiding via Utrecht komt er een extra spoor vrij wat het vervoer van giftige stoffen via Hilversum doet toenemen. Wanneer het wordt besloten is nog onduidelijk, de NS moet met veel partijen rekening houden om het traject te versnellen.

Aan het college van burgemeester en wethouders (B en W) is nu voorgelegd om samen met de gemeentes Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo, waar de trein ook stopt, dit plan aan te vechten. Kruijswijk Jansen is, naast dat hij bang is dat meer treinen met giftige stoffen station Hilversum passeren, ook bang dat het spoor verouderd. Dit zal ongunstig zijn voor het toerisme in ’t Gooi.

Op het moment dat het traject Amsterdam-Berlijn wordt omgegooid via Utrecht en Arnhem, kampt station Hilversum met een spoor die niet voor het gewenste treinverkeer zal zorgen. De spoorverbindingen met de Randstad zijn al optimaal voor toerisme- en forensenverkeer vindt het CDA-raadslid Kruijswijk Jansen. Als er wordt gekozen voor een variant op het traject, is er meer ruimte voor het vervoer van giftige stoffen, denkt de CDA’er

Het is aan het college van B en W om dit tegen te gaan, vindt de CDA-fractie. Er is een lobby voorgesteld zodat men op langer termijn de treinverbinding tussen beide hoofdsteden via de mediastad laat rijden. De hulp van de eerdergenoemde gemeentes kan daar goed aan bijdragen.