Gerben van Voorden, raadslid van het CDA in Hilversum, vindt dat er meer aandacht en stimulatie moet komen voor vrijwilligerswerk. ‘’Vrijwilligerswerk maakt Hilversum sterk, echter zien wij dat veel organisaties moeite hebben met het vinden van vrijwilligers en hen aan zich te binden‘’, aldus Van Voorden.

Het CDA is een onderzoek gestart onder de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in Hilversum. Hieruit bleek dat het merendeel van de organisaties aanloopt tegen het begeleiden van de vrijwilligers. Dit neemt namelijk veel tijd in beslag. Ook zouden er veel moeilijk invulbare vacatures zijn, vanwege lastige tijdstippen, het minder leuke werk of een gebrek aan vaardigheden.

Monique Duurland, werkzaam bij de vrijwilligerscentrale: ‘’sinds kort hebben wij een nieuwe locatie, centraler gelegen. Ook zijn we bezig met veel reclame, onder andere reclameposters door de stad en publicaties in de krant. Daarom vind ik dat het CDA achter de feiten aanloopt.’’ Olaf Streutker, fractievoorzitter van het CDA, reageert hierop: ‘’ wij vinden dat er nog veel ruimte is voor betering. Maar dit neemt natuurlijk niet weg dat meerdere organisaties al erg  goed bezig zijn.’’

Volgens Olaf Streutker en Gerben van Voorden hebben de organisaties behoefte aan professionals die expertise, raadplegingen, ondersteuning en advies kunnen bieden. Zo kunnen de vrijwilligers beter begeleid worden. Dit neemt taken uit handen voor organisaties en zal zorgen dat vrijwilligers zich beter binden. 

Het CDA vraagt aandacht voor het vrijwilligerswerk door ook de positieve kanten te benoemen voor de Hilversummers. Zo zou het de sociale cohesie verbeteren, eenzaamheid bestrijden, kunnen helpen met een baan vinden en een gevoel van waardering geven.

Binnenkort zal het rapport, inclusief het onderzoek met bevindingen, worden voorgedragen aan de gemeenteraad. Zij zullen beslissen of er subsidie zal komen om het vrijwilligerswerkbeleid te verbeteren.