HILVERSUM – Het gevelherstelfonds was in 2016 een succes en loopt nog een jaar door. Net als vorig jaar stelt de gemeente 100.000 euro beschikbaar voor het herstellen van de gevels van winkels in het centrum. 

In 2016 startte het gevelherstelfonds. Marije Drost, centrummanager, vertelt dat er al veel is gebeurd vorig jaar. “Een goed voorbeeld van wat wij willen bereiken is het oude pand van Meddens Mode. De gevel is teruggebracht naar de originele staat. Het pand stond jaren leeg, maar sinds de gevel is herstelt is er weer meer interesse in het pand”, legt ze uit. Dat is precies wat ze willen bereiken met het fonds.

Voor 2017 zijn er al vijf concrete plannen om gevels te verbeteren. Per pand is er 10.000 euro beschikbaar. Het herstellen van de gevels is één van de onderdelen die past bij het verbeteren van het centrum. Andere voorbeelden zijn de aanpak van het stationsgebied en het verminderen van de leegstand. “Het verbeteren van de gevels heeft niet gelijk geleid tot extra bezoekers, maar de uitstraling van het centrum is zeker wel relevant voor veel mensen”, vertelt Drost.

“In het centrum zijn er mooie panden uit allerlei periodes: van oude weverijen tot villa panden. Hilversum verliest, net zoals veel andere steden, het karakter. Dat komt doordat er weinig oog is voor kwaliteit en de historie van de panden in het centrum.”, vertelt Drost. Met het fonds hoopt de gemeente hier meer aandacht voor te krijgen zodat eigenaren de gevels gaan opknappen. Niet een ‘goedkoop’ winkelpui plaatsen, maar zorgen dat de kwaliteit goed is. “We hopen dat Hilversum dan weer het unieke karakter krijgt en dat iedereen weer trots wordt op het centrum”, aldus Drost.