HILVERSUM – Johan Witbaard, van familiebedrijf Witbaard Feestartikelen die ook vuurwerk verkopen, heeft de zaak over het invoeren van vuurwerkvrije zones verloren. Dit jaar zal het centrum van Hilversum vuurwerkvrij zijn. Witbaard verliest hierdoor  klanten, maar het centrum zal wel veiliger zijn en er zal minder schade zijn.

Het is niet de eerste keer dat er een rechtszaak is over de vuurwerkvrije zones, in 2014 was de eerste. De rechter besloot toen dat de gemeente geen vuurwerkvrije gebieden mocht invoeren. Eind 2015 oordeelde de rechter echter in het voordeel van burgemeester Pieter Broertjes; het centrum werd vuurwerkvrij. Witbaard ging in hoger beroep, en de Raad van State besloot vandaag dat het College van Burgemeester en Wethouders het recht heeft om een vuurwerkvrije zone in te stellen. De Raad van State vond het maatschappelijke belang belangrijker dan het commerciële belang van vuurwerkverkopers. Op het Marktplein zal wel een vuurwerkshow zijn, maar consumenten mogen niet zelf vuurwerk afsteken in het centrum.

Witbaard is “heel erg teleurgesteld”. Vorig jaar merkte hij de gevolgen van de vuurwerkvrije zone al: “We hebben toen tien procent minder vuurwerk verkocht. Ik weet niet of het dit jaar hetzelfde zal zijn, maar ik verwacht het wel”, zegt hij. Witbaard is vooral bang voor de toekomst: “Het uitgangspunt van burgemeester Broertjes, is het uitbreiden van de vuurwerkvrije zones. Bij een dierenasiel snap ik dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar in het centrum is er geen goede reden om het te verbieden. Gemeente Hilversum wil het vuurwerkverbod alleen maar uitbreiden, en dat is heel slecht voor onze omzet.”

Burgemeester Broertjes heeft tegen de Volkskrant gezegd dat hij heel blij is met het besluit: “Het is niet mijn hobby om vuurwerkvrije zones aan te wijzen, maar ik wil de overlast terugdringen.”