Veel christelijke scholen in Hilversum deden dit jaar niet mee aan de Kinderboekenweek. Het thema ‘Griezelen’ en de daarbij horende inhoud vonden deze scholen niet stroken met hun identiteit. Vaak kozen de scholen voor een alternatief, maar lang niet altijd voor de Christelijke Kinderboekenmaand, de christelijke variant van de Kinderboekenweek.

De reformatorische Petrus Datenusschool liet dit jaar de Kinderboekenweek links liggen. “Griezelen is inderdaad geen positief Bijbels thema. Hierin zien wij ook geen pedagogische meerwaarde voor onze leerlingen,” aldus Jan Heuvelman, directeur van de Petrus Datenusschool. “Wij hebben evenmin meegedaan aan de Christelijke Kinderboekenmaand, omdat wij elk jaar een voorleeswedstrijd organiseren. Zo’n voorleeswedstrijd heeft een duidelijke pedagogische en didactische meerwaarde en onze kinderen worden er blij van.”

Gereformeerd vrijgemaakte school de Wegwijzer doet elk jaar mee aan de Christelijke Kinderboekenmaand. Petra Veefkind, teamleider en leerkracht: “Wij hadden het ook over angst. Een kind kan bang zijn. Die angst gebruikten we bij de Christelijke Kinderboekenmaand niet als middel voor amusement, maar we maakten het wel bespreekbaar. Het thema was bij ons juist: je hoeft niet bang te zijn, want God zorgt voor je.”

Wil Aalberts, vrijwilliger bij Evangelische Boekhandel Bijbel-In, ging vanuit Bijbel-In bij verschillende christelijke scholen langs, die haar lieten weten niet blij te zijn met de Kinderboekenweek van dit jaar. “Wij zeiden nog: ‘Waarom zijn jullie dan niet naar ons toegekomen?’ Eén school heeft bij ons het materiaal voor de Christelijke Kinderboekenweek afgenomen. Dat hadden er achteraf wel meer kunnen zijn. Het plan is om volgend jaar bij de christelijke scholen langs te gaan, om het materiaal aan te bieden.”