Politieke partijen zijn nog verdeeld over de mogelijke komst van een citymarketingorganisatie in Hilversum, blijkt uit de commissievergadering op 22 november. De citymarketingorganisatie, Live Hilversum, mede een idee van wethouder Wimar Jaeger (D66) en beleidsmedewerker Anne Visser, zal vanaf begin 2018 actief zijn mocht het wetsvoorstel door de Raad komen. Het doel van Live Hilversum is om Hilversum opnieuw op de kaart te zetten als Mediastad en Verhalenfabriek van Nederland.

Het doel van Live Hilversum is om de (creatieve) economie van Hilversum te versterken. Dit willen ze onder andere doen door Hilversum als merk en als stad te promoten. De begroting voor deze stichting bedraagt bijna negen ton. Vooral de geldsom baart sommige politieke partijen zorgen.

“Organisaties als Live Hilversum zullen altijd geld nodig hebben. Omdat we over publiek geld spreken, is het belangrijk dat de gemeente zeggenschap houdt”, aldus Bianca Verweij (SP). De negen ton die Live Hilversum nodig heeft in het opstartjaar zal onder andere naar de “Hilversumstore” gaan. Deze winkel, gevestigd op het Stationsplein, zal Hilversum gerelateerde souvenirs verkopen. Daarnaast wil Live Hilversum evenementen sponsoren om zo de naamsbekendheid te vergroten. Commissielid Michiel Eerenberg (HvH) heeft zijn vraagtekens bij de begroting. “Dit voorstel is nog niet waterdicht, mede door een niet sluitende begroting. Mijn advies is, pas op de plaats. Goede coördinatie zal de sleutel zijn tot een succesvol Live Hilversum.”

De fractievoorzitter van de VVD, Frits Vogel, laat weten positiever te zijn over het voorstel. Volgens hem wordt Live Hilversum een goede aanvulling om de Hilversumse trots uit te dragen. Wel is hij van mening, net als fractievoorzitter Annemarie den Daas (D66), dat het verbinden van de culturele- en zakelijke sector prioriteit moet zijn. “Alle betrokkenen in de stad willen meteen inhaken wanneer Live Hilversum wordt opgestart in 2018. Waarom zou je daar dan mee wachten?” vraagt den Daas zich af.

Wethouder Wimar Jaeger (D66) snapt waar Vogel vandaan komt. “We kijken momenteel naar een plan om acquisitie eerder in te voeren. Dat gezegd hebbende, we willen Hilversum geen uithangbord maken voor ondernemers.” Wat betreft de kritiek op de begroting, had hij het volgende te zeggen: “De stichting zal nooit volledig uit particulieren bestaan, en dat is ook niet wenselijk. Live Hilversum is namelijk van publiek belang.”

Of Live Hilversum vanaf 2018 te werk zal gaan, weten we 6 december. Dan zal de besluitvorming plaatsvinden, tijdens de raadsvergadering.