De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is gestegen naar een nieuwe hoogte van 415 deeltjes per miljoen. Dit zegt u misschien niet veel, maar dit is de hoogste hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in drie miljoen jaar. Drie miljoen jaar. Dit is zo bijzonder omdat er drie miljoen jaar geleden nog geen Homo Sapiens bestonden en dit dus het hoogste CO2 niveau is wat de mensheid ooit heeft meegemaakt.

In het jaar 1910 was de CO2 concentratie nog 300 ppm. Dit betekent dat wij mensen in 109 jaar een recordhoeveelheid CO2 in de atmosfeer hebben gepompt. Sinds de meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg en verantwoordelijk was voor een massa-extinctie, is er niet meer een snellere stijging geweest. Ik moet zeggen, dat is best een knappe prestatie. Of het een prestatie is waar we trots op moeten zijn, is maar de vraag.

Ik heb het idee dat er mensen zijn die niet goed de problemen inzien van hoe wij met de aarde omgaan. Ik hoor dan wel eens uitspraken als: “Als het water stijgt, bouwen we toch gewoon de dijken wat hoger?” of “Ik vind het niet erg als het hier een paar graden warmer wordt, dat is alleen maar lekker”. En ja, natuurlijk kunnen we onze dijken hoger bouwen en denk ik dat wij Nederlanders minder over het weer zouden klagen als het hier wat warmer zou zijn (ook al hebben we inmiddels in Nederland een gemiddelde temperatuur die 300 jaar geleden in Frankrijk de standaard was).

Een recent verschenen rapport van de VN kwam tot de conclusie dat van de ongeveer 8 miljoen diersoorten op aarde, er 1 miljoen bedreigd zijn. Dit komt mede door de CO2 stijging en de gevolgen hiervan. De bijenpopulatie is in de afgelopen jaren al tientallen procenten gedaald. Deze insecten zijn vooralsnog essentieel voor een goed deel van onze voedselproductie. Zelf het voor velen heilige bakkie pleur gaat onder druk staan. In 2050 is nog maar de helft van de huidige koffie landbouwgrond voor productie geschikt. Dit zorgt ervoor dat onze koffie een stuk duurder gaat worden, iets wat wij Nederlanders natuurlijk echt niet leuk vinden.

Waarom is dit belangrijk voor Hilversum? Omdat Hilversum de mediastad is van Nederland. En in Hilversum wonen ook veel mensen uit de mediawereld. Ik vind dat het mede de verantwoordelijkheid van media is om de ernst van de situatie duidelijk en waarheidsgetrouw naar de mensen te brengen. Helemaal omdat het percentage mensen dat gelooft dat de klimaatverandering door de mens komt stevig aan het dalen is. Of je nou wel of niet gelooft dat de mensheid de dader is, het is overduidelijk een probleem aan het worden.

Is de hele situatie hopeloos? Ik denk zelf van niet. Als we al één keer een knappe prestatie kunnen neerzetten die het wereldwijde klimaat verandert, kunnen we dit vast nog een keer. Zeker met de kennis en technologie die we nu hebben en er nog gaat komen. Daarom blijf ik vooralsnog zonder al te veel stress mijn goedkope koffie drinken, zolang het nog kan.