HILVERSUM – “Dit is Station Hilversum. Station Hilversum. Deze trein rijdt verder naar…” Maar ik ben de trein al uitgestapt, door de poortjes heen. Op naar het centrum van Hilversum. Gewapend met opgeladen telefoon met opneem-app, fotocamera en voor de zekerheid ook maar gewoon een schrijfblok met drie pennen begeef ik me weer in de Nederlandse mediastad. Klaar om iemand te interviewen. Eergisteren was ik er ook, om nog even snel een foto te maken van een winkel.

Toen we aan het begin van het jaar te horen kregen dat we nieuws mochten gaan verslaan uit Hilversum, wist ik niet meteen wat ik daarvan vond. Behalve af en toe in het Mediapark geweest te zijn, had ik geen idee wat voor plek dit was.
Na een paar weken werd het me duidelijk: Hilversum was van ‘de mediastad’ veranderd in de stad waar ik de grootst mogelijke hekel aan had, misschien wel nog groter dan aan Rotterdam. Hilversum begon ik te associëren met school, met veertig minuten in de trein zitten voor vijf minuten werk in de stad zelf, met kou, met grijze luchten. Met stress, heel veel stress.

Nu is het voorbij voor ons. In plaats van artikelen schrijven over Hilversum mogen wij audio- en video items gaan maken over de Utrechtse wijken Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern. En nu betrap ik mezelf erop dat ik Hilversum ga missen. De Groest, het winkelcentrum, jullie oh zo geliefde raadhuis, de enorme villabuurten waar ik in terecht kwam als ik verkeerd liep en natuurlijk de McDonald’s op de Kerkstraat, waar we zo vaak met zijn allen hebben zitten klagen.
Een week geleden was ik voor het laatst in Hilversum, ook al wist ik dat toen nog niet. De trein had een kwartier vertraging gehad, dus ik had nog maar koffie gehaald in Hilversum en was nu langzaam aan het opwarmen met mijn muziek te hard door mijn oortjes. Weer lekker naar huis, dacht ik. Doei, Hilversum. Misschien tot over vijf of tien jaar. Dan stap ik in plaats van Station Hilversum hopelijk uit bij Hilversum Mediapark. Want, zoals een nationale held ooit zei: Afscheid nemen bestaat niet.

Maar geen zorgen: een andere groep neemt de site hilversum.hu.nl over! Zij zullen jullie op de hoogte houden.