HILVERSUM – Al jaren spreekt de gemeente over de renovatie van het station. Zeker de moeite waard als je kijkt naar het station op dit moment. Naast het nogal lelijke GAK-gebouw zijn er natuurlijk de blowende jongeren voor het gemeentelijk station en het onoverzichtelijke gebied eromheen. De gemeente komt dan nu toch echt met plannen om dit gat te verbeteren.

Veertig tot zestig miljoen euro gaat de gemeente erin steken. En dan is er nog niet gesproken over het tijdsbestek dat de hele renovatie gaat innemen. Het hele project moet klaar zijn in 2030. Hierbij moet je optellen dat de aannemers waarschijnlijk allemaal ziek worden, dat er extra regen valt waardoor niemand verder kan werken, iemand per ongeluk in een gasleiding boort en dat de bewoners gaan protesteren. Achteraf blijkt het dus allemaal nog vijf jaar langer te duren.

Tot die tijd wordt het spreekwoordelijke ‘gat’, letterlijk een gat. Na de renovatie zal het allemaal mooier zijn. Zal het beter zijn voor de bezoeker, bewoner en winkelier. Maar hoeveel bezoekers komen er over minimaal 13 jaar? Leven we dan niet al lang in een digitale wereld en worden de winkels dan niet nog minder bezocht? De digitale wereld die in Hilversum zelf wordt opgebouwd. Persoonlijk had ik willen zien hoe er in Hilversum al vliegende auto’s waren en overal televisieschermen. Verder zou niemand meer hoeven lopen, iedereen zou namelijk gebruik kunnen maken van roltrappen die door de hele stad lopen. Om terug te komen op mijn verhaal: Hilversum loopt nogal achter, maar de plannen zijn er en misschien is dat wel het begin van iets heel moois. Maar tot die tijd moet iedereen nog zoekend langs de jongeren en het lelijke GAK-gebouw het centrum zien te vinden.