Hilversum is dé mediastad van Nederland. Tenminste, dat is het beeld wat bij mij en nog vele anderen Nederlanders verschijnt als de naam Hilversum valt, maar ik ben er de afgelopen maanden achtergekomen dat dit beeld helemaal niet klopt. Jullie zijn een dood normaal dorp, geen mediastad.

Om te beginnen, dat mediapark van jullie ligt niet eens “echt” in Hilversum. Met een eigen afrit en treinstation is het lastig om te zeggen dat het mediapark echt een deel van Hilversum is. Ook ken ik bijna geen mensen die in Hilversum wonen en op het mediapark werken. Sterker nog, ik heb tijdens mijn bezoekjes opgevangen dat Hilversummers alleen maar last hebben van het mediapark. En zelfs als niet-Hilversummer kan ik hierover meepraten! Iedere keer als ik naar Hilversum kom is het weer drama. Een ongelofelijke file, niet alleen op de A27, maar zelfs in de straten van Hilversum sta je muurvast. Allemaal dankzij de drukte van jullie mediapark.

Als ik dan in de auto zit luister ik een gezellig muziekje op Q-Music, een van de grote mediabedrijven die niet in Hilversum staat. Ook grote programma’s als RTL Boulevard en RTL Late Night zijn tegenwoordig in Amsterdam gevestigd. En zelfs Talpa TV, de zender die van plan is de Nederlandse media over te nemen, staat in Amsterdam. Goed gekozen wat mij betreft, je kan je bedrijf natuurlijk beter in een levendige, groeiende en hippe hoofdstad vestigen dan in tja… Hilversum.

Om “toeristen” te lokken hebben jullie “Hillywood Tours” opgezet. En ik moet eerlijk toegeven dat ik dit een geweldig fenomeen vind! Voor €14,50 mag je een uurtje in een treintje door het (openbare) mediapark rijden. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, om ook BN’ers (mensen die gewoon hun werk doen) vanaf een afstandje te spotten. Tijdens het ritje wordt verzocht in het treintje te blijven zitten en niet zelf het gevaarlijke terrein op te gaan. Het is ook strikt verboden om de BN’ers te voeren. Ze zien er op televisie misschien lief uit, in het echt kunnen ze bijten.

Ik snap ook niet waarom jullie jezelf zo graag als mediastad willen presenteren, ik ben tot de ontdekking gekomen dat Hilversum nog zó veel moois heeft. Om maar een voorbeeld te nemen: Willem Dudok, een wereldberoemde architect die maar liefst 75 prachtgebouwen voor Hilversum heeft ontworpen. En ook al weet ik niets van architectuur, kan ik zien dat dit prachtwerk is. De architectuur van Dudok draagt daadwerkelijk iets bij aan de Hilversumse cultuur, daar kan het mediapark nog wel iets van leren.

Hilversum was misschien ooit hét bruisende middelpunt van de Nederlandse media, ik snap ook wel dat jullie Hilversummers dat leuk vinden. Maar laten we dat feitelijk juist blijven, Hilversum is met haar 90.000 inwoners nog altijd een dorp. Als jullie nog steeds zo graag willen volhouden dat jullie het centrale mediapunt zijn, noem je zelf dan Hilversum Mediadorp.