Buiten is het donker. Het mediagebouw is gevuld met een grote groep mannen in pak. De organisatoren delen broodjes, koffie en thee uitgedeeld. Na wat praten en netwerken nemen de aanwezigen plaats in een kleine zaal. De burgemeester, Pieter Broertjes (67) is ook aanwezig. Broertjes verwelkomt ons. “Vanavond komen wij met z’n alle samen om het ‘onzichtbare zichtbaar’ te maken”, zegt Broertjes. Vanavond wordt het tegengaan van de georganiseerde criminaliteit in Hilversum besproken, oftewel ondermijning.

“Sinds ik dat beeld van ondermijning heb gekregen loop ik heel anders door Hilversum. Misschien dat u dat ook gaat krijgen na vanavond”, geeft Broertjes aan. De mensen luisteren aandachtig. Een nieuw actieplan voor ondermijning wordt besproken. “Je ziet het pas als je het doorhebt” zegt Broertjes. Het is een citaat van Johan Cruijff en is zeer toepasselijk in deze situatie. Broertjes is zo’n vijftien minuten aan het woord en vertelt over de ondermijning in Hilversum en wat de gemeente en de bewoners daaraan kunnen doen.

Het gemeentebestuur heeft onlangs een nieuw actieplan ‘ondermijning’ vastgesteld. “Een groot probleem dat we niet op een avondje zoals deze kunnen oplossen, maar de gemeente Hilversum doet wel haar best om te kijken of we toch een deukje in een pak boter kunnen slaan”, zegt Broertjes. Het actieplan komt in het begrotingsplan rond oktober/november terug. Het gemeentebestuur hoopt daarmee een beter inzicht te krijgen en samen het gevecht te kunnen voeren. Extra geld, formatie en mensen zijn belangrijk om de ondermijning tegen te kunnen gaan. Broertjes eindigt met: “We willen weten hoe de criminele wereld in elkaar zit en de rotte kiezen in Hilversum aanpakken.”

Journalist Jan Tromp (70) komt aan het woord en geeft een duidelijk beeld van de ondermijning. Hij begint met de zin: “We hebben onszelf in Nederland opgezadeld met een enorm probleem, dat in hoge mate onzichtbaar is. De ondermijning beweegt zich ondergronds en daar komen wij niet bij.” Hij vertelt dat Nederland een draaischijf is in de cocaïne. Één kilo die Colombia verlaat kost amper duizend dollar. Hier in Hilversum wordt voor diezelfde kilo 50.000 dollar betaald. Dat verdienmodel is zo ongelofelijk groot. Ook hier in het Gooi worden van dag tot dag laboratoria met drugs opgerold. De politie komt niet verder dan die laboratoria uit te ruimen. Doorgaans weet de politie om wie het gaat en doorgaans zijn ze ongrijpbaar. Er geldt binnen die kringen een strenge ‘Omerta’, zwijgplicht. Wanneer je iemand oppakt weten ze niks, en als ze iets weten dan weten ze dat ze moeten zwijgen.

Nadat dit duidelijke beeld is geschetst over ondermijning komt tot slot Frits van Os, veiligheidsanalist politie Midden-Delfland, aan het woord. Hij richt zich op diverse criminele activiteiten. Hij noemt een voorbeeld van deze activiteiten: “In een gebied van 250 vierkante meter liggen tien kapsalons, veertien horeca gerichte ondernemers, vier telefoon ondernemers en vier supermarkten. Is dit levensvatbaar?” De vereniging van de Kamer van Koophandel geeft aan dat dit niet kan, zo kun je niet overeind blijven, misschien in de grote stad, maar niet in het Gooi. “In 2020, tijdens de volgende bijeenkomst, hopen we dat we kunnen zeggen dat we het opgelost hebben. We willen hier uit zien te komen. Samen staan we sterk en samen kunnen we het voor elkaar krijgen.’’ De avond wordt afgesloten en de aanwezigen verlaten de zaal.