30 oktober zal een nieuwe cursusreeks “Presentatie” van start gaan. De cursus wordt gegeven aan het TV-College in Hilversum, door vakman en docent Fred Greven. De opleiding belooft de cursisten, die uit heel het land komen, in slechts twee maanden klaar te stomen om zelfverzekerd voor de camera te presenteren. 

Aan de start van de acht wekelijkse cursus ontvangen de cursisten een mapje met “vakjargon”. De cursisten bereiden een wekelijkse huiswerkopdracht voor. Aan de hand van die opdracht worden de cursisten in het diepe gegooid. De camera’s in de oefenruimte, ingericht als studio, nemen de oefening op. Na de opname kijken de cursisten gezamenlijk naar de oefening en krijgen hier feedback over.

Docent Fred Greven (69) heeft een breed scala aan ervaringen op zijn naam staan als licht-, geluid- en cameraman. Tevens was hij opnameleider voor verschillende televisieprogramma’s. “Voor de oprichting van het TV-College, inmiddels ruim 15 jaar geleden, was er niets dergelijks,” vertelt Greven. “Er is een tekort aan basiskennis en die doen de cursisten hier op. Daarnaast kunnen ze er op deze manier in een vertrouwde omgeving achter komen dat voor de camera staan wellicht helemaal niets voor ze is.”

Opvallend is dat de cursisten van heinde en verre komen, om deel te kunnen nemen aan de cursus aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. De Haagse Maryse Dees (20) vertelt: “Ik zit hier om binnen te komen bij BNNVARA. Ik heb dat al eerder geprobeerd via hun ‘talentacademy’, maar ben daar niet door de audities gekomen.” De Groningse Julianne (23), afgestudeerd aan de musicalopleiding, wil haar focus van zang en dans verleggen naar presenteren. In de pauze vertelt Marijn Vermeeren (20): “Na het behalen van mijn MBO diploma tot AV-specialist wil ik nu meer voor de camera staan.”

De sfeer tussen de cursisten onderling is joviaal en opgewekt. Docent Greven is niet bang om te zeggen waar het op staat. Zo raadt hij de Haagse Maryse aan toch maar eens logopedie te nemen en zegt hij over Jan Versteegh: “Hij heeft de uitstraling van een aardbei, of tomaat, wat jij lekker vindt.”