‘’Je kunt wel zeggen dat het effect wat een Geert Wilders en een Thierry Baudet op mij hebben een van de reden is dat mij ertoe heeft gedreven om de politiek in te gaan’’. De 23-jarige Vivienne Wesselink, lid van D66, staat 9e op de lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Daarnaast zet ze zich sinds kort ook in om jongeren te enthousiasmeren voor de gemeentepolitiek.

‘’De uitspraken van Wilders vind ik best wel angstaanjagend. Daar kan ik me helemaal niet in vinden en daarom wilde ik me meer gaan verdiepen in de politiek. Daarnaast vind ik politiek al sinds jonge leeftijd interessant. Hoe dat allemaal loopt, wat er allemaal precies beslist wordt en wat er allemaal gebeurt. Dat laatste wilde ik eens gaan uitzoeken en kijken of ik er zelf iets aan zou kunnen bijdragen, ook omdat ik iets wil bijdragen aan de maatschappij.

Net voor de Tweede Kamerverkiezingen ben ik lid geworden van D66. Rond die tijd was ik heel druk bezig met rondkijken wat voor partij bij mij past en kwam er toen achter dat dat D66 was. De reden dat ik voor D66 koos, is omdat ik het heel mooi vind hoe deze partij links en rechts met elkaar verbindt. Ik ben niet activistisch links, maar ook niet radicaal rechts. Het is voor mij echt een gouden middenweg. Ik vind persoonlijk ook dat D66 heel eerlijk is. Daarnaast vind ik de punten die zij hoog in het vaandel hebben ook heel belangrijk, zoals de LHBTI-gemeenschap en de donorwet. Dat soort onderwerpen gaan me toch wel aan het hart. Ik ben toen lid geworden van D66.

Vervolgens ben ik gaan kijken wat ik zou kunnen doen binnen de partij en zo ben ik er steeds meer ingerold. Door de tip van een ander lid ben ik eens naar een fractievergadering gegaan en daarna heb ik ook nog een cursus gemeentepolitiek gedaan van de gemeente Hilversum om te zien hoe ik dat vind en of me dat wat lijkt. Toen werd ik ook nog getipt door een dame uit het bestuur van D66 voor een masterclass over politiek in Amsterdam, waar ik toen ook nog naartoe ben gegaan. Daar heb ik veel geleerd over informatieve onderwerpen, zoals woonbouw en dergelijke, maar ook over debatteren. Op die manier ben ik me voor aan het bereiden op het raadlidmaatschap.

Eigenlijk voordat ik het wist had ik een 9e plek op de lijst, waar ik ontzettend trots op ben. Ik had verwacht dat ik veel lager zou staan, dus deze plek was voor mij best wel onverwacht. Natuurlijk ben ik er heel dankbaar voor om te zien dat de mensen binnen mijn partij vertrouwen in mij hebben en iets in mij zien. Het uitgangspunt voor het raadslidmaatschap is voor mij vrij simpel, ik wil een Hilversum waar iédereen gelukkig is. Dat betekent dat niemand hoeft te wachten op de zorg die ze nodig hebben en dat iedereen zich veilig en thuis voelt in zijn buurt. Daarnaast wil ik streven naar een nog kleurrijker en groenere stad. Maar wat ik het belangrijkste vind is dat de gemeente zichtbaar wordt. Ik was zelf namelijk helemaal niet op de hoogte van hoe gemeentepolitiek werkt en wat daar allemaal gebeurt. Nu ik me daarin heb verdiept zie ik hoe belangrijk dat eigenlijk is en hoe veel de gemeente wel niet voor je kan doen, waarvan ik denk dat veel mensen niet op de hoogte zijn.

Waar ik op dit moment mee bezig ben om hier al een stap dichterbij te komen is om jongeren in ieder geval te enthousiasmeren voor politiek. Daarvoor hebben wij, samen met meerdere partijen in Hilversum, zoals de SP, VVD en Hart voor Hilversum, JONG035 opgericht. De opkomst is bij de gemeenteverkiezingen veel lager dan bij de Tweede Kamerverkiezingen, wat eigenlijk vreemd is, want de gemeente staat veel dichterbij je. Om jongeren ook naar de stembus te krijgen op 21 maart organiseren we hiervoor verschillende acties en evenementen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een debatavond organiseren voor jongeren tussen de 15 en 30. Hiermee willen we bereiken dat we hun kunnen laten inzien wat voor onderwerpen er spelen in de gemeentepolitiek. We hebben ook besproken dat er een stemlokaal wordt geplaatst bij ons op het ROC, zodat jongeren op school zouden kunnen gaan stemmen. Nog een andere actie die we willen doen is een snapchatfilter voor een dag organiseren, zodat ze een selfie kunnen maken als ze hebben gestemd. Gewoon leuke dingetjes om ook de jeugd te betrekken bij de gemeentepolitiek.’’