HILVERSUM – Het is in Beeld en Geluid al een drukke boel. Het evenement is nog niet officieel begonnen, maar overal zijn al mensen bezig. De mensen van het belpanel zitten in hun oranje hokjes en zijn al druk aan het praten met donateurs, en op het podium treft het personeel nog net de laatste voorbereidingen. De inzamelingsactie voor Sulawesi gaat beginnen.

Vanaf de ingang is nog net te zien hoe het personeel op het podium nog bezig zijn met de laatste zaken te installeren. Op het podium staan meerdere rode meubelstukken met ernaast een microfoon voor de BN’ers die te gast zijn. Na een kort moment wachten introduceert Frits Sissing het evenement. Hij heet iedereen welkom en verteld hoe de dag zal verlopen. Verspreid over de hele dag zullen er verschillende bekende Nederlanders optreden, waarna ze van het podium af zullen gaan om in het belpanel mee te helpen.

 

Nadat Frits het evenement geïntroduceerd heeft, is het de beurt aan Dionne Stax, die de mensen thuis op de hoogte houdt. Ze staat in het midden tussen alle mensen van het belpanel met naast haar een grote rode knop, aan haar zij staat niemand minder dan bekende DJ Martin Garrix. “Waarom heb je besloten om vandaag hier te zijn?” vraagt Dionne aan hem.

“Ik vind het heel belangrijk om bij gebeurtenissen als deze steun te bieden als het kan, maar ik heb ook een opa en oma die in Indonesië hebben gewoond, dus dit komt toch wel iets dichterbij voor mij.” Nadat Martin alle vragen heeft beantwoord, mag hij op de rode knop drukken om het voorlopige bedrag bekend te maken. De huidige donaties zijn 6 099 152 euro. Vanuit de zaal klinkt applaus, en als dit gestopt is sluit Dionne voor nu haar verslag af en beginnen de eerste optredens.

De eerste beurt is aan de bekende Nederlandse zanger Jeroen van der Boom. Hij zingt een paar zelfgekozen liedjes, en hij vertelt hoe belangrijk hij het vindt dat er mensen zijn die anderen in nood willen helpen. Terwijl de optredens verder gaan maakt Frits het publiek er attent op dat er buiten ook activiteiten te doen zijn. Zo staat er een formule 1-simulator waar je een bokaal kunt winnen voor de beste tijd, en is er een virtual-reality programma opgezet waarin je kunt zien hoe het is om een hulpverlener in een rampgebied te zijn.

 

Ondertussen heeft The Voice Kids finalist Vincenzo opgetreden, heeft weerman Gerrit Hiemstra uitgelegd hoe het kon dat Sulawesi zo hard getroffen werd en heeft oud-voetballer Glenn Helder zijn levensverhaal verteld, en hoe mensen hun eigen ervaringen kunnen koppelen aan rampgebeurtenissen. “Ik hoor nu steeds meer mensen dat ze rampenmoe en inzamelingsactiemoe zijn. Maar denk daar eens over na. Het feit dat je dat kan zeggen laat al de luxepositie zien waarin je zelf zit, dat jij niet degene bent die daar onder een stuk steen ligt.” Zo vinden er nog vele optredens plaats, tot het einde van de dag waar Nick en Simon het evenement afsluiten. Ze drukken samen met Dionne Stax op de grote rode knop, en de laatste stand van de donaties staat op 11.2 miljoen euro. Dat is bijna het dubbele van toen de dag begon. Heel Nederland heeft hiermee definitief haar support voor Sulawesi laten zien.