HILVERSUM - In de binnenkomsthal van de Dudok Arena staat er een rij van ongeveer vijf personen voor een kraampje. Een man verkoopt hier kaartjes voor de Gooise Vlooienmarkt die binnen plaatsvindt. Wanneer je een kaartje hebt gekregen, kan je hem een stap verder weer inleveren bij een man die een zwarte stempel op je hand zet. Aan de andere kant van de deur was de markt met tientallen mensen en kraampjes.

De markt wordt gehouden in een gymzaal in de Dudok Arena. Binnen is er niet veel te horen. Alleen zacht gepraat en gelach wat door de zaal galmt. De ruimte is gevuld met kraampjes en mensen. Tafels vol met spullen staan in lange rijen opgesteld. Op de muren hangen a4-papieren met getallen erop, bijvoorbeeld ‘80 tm 65’. Ze geven aan welke kraampjes er in een bepaalde rij staan. In totaal zijn er 160 kraampjes.

 

Op de markt is te zien dat er veel verschillende spullen worden verkocht. Een man helemaal rechts achterin de zaal verkoopt gereedschap, een ander cd’s en weer een ander schoenen. Een vrouw die servies verkoopt vertelt dat ze het heeft verzameld uit verschillende landen. ‘Sommige stukken komen uit België en andere weer uit Noord-Frankrijk. Uiteindelijk stapelt het zich op in je huis. Dan heb je zoveel verzameld en ga je het verkopen op een plek als dit.’

 

Een aantal tafels zijn aangekleed met lakens en slingertjes. Andere tafels zijn helemaal kaal met alleen wat spulletjes erop. Regelmatig hangen er a4-papiertjes waar met een zwarte stift teksten opgeschreven zijn, zoals ‘50% korting’ of ‘alles de helft van de originele prijs’.

Tussen de kraampjes moeten de bezoekers soms even wachten op elkaar, voordat ze verder kunnen lopen. Een aantal bezoekers vinden de paden te krap. ‘Nou het werkt wel lekker zo in een pad. Mensen duwen helemaal tegen elkaar aan’, vertelt een bezoekster van de markt die tussen de kraampjes probeert te lopen met een sarcastische toon.

 

Naast dat er veel ouderen zijn, zijn er enkele kinderen die met hun ouders mee zijn. Ook de verkopers zijn vooral ouderen. Op de hele markt zijn er maar twee kraampjes met wat jongere verkoopsters. Achter een van deze kraampjes staan twee jonge meisjes. Ze verkopen veel verschillende spullen, zoals kleding en boeken.

 

Bij een aantal verkopers komen regelmatig mensen kijken. Bij andere kraampjes blijft het rustig. Twee verkoopster van een kraampje waar geen bezoekers staan, zijn met elkaar aan het praten. Bij een paar kraampjes verder hoor je een man praten. Het geluid is afkomstig van een tablet. De stem is van een sportverslaggever. Een verkoper zit achter zijn kraampje een voetbalwedstrijd te kijken. Een aantal bezoekers hebben dit in de gaten en staan van een afstandje mee te kijken.

 

Een groot deel van de bezoekers loopt met een plastic tasje rond op de markt. Sommigen pakken kleding van rekken en houden het voor zich om te kijken of het past. Anderen pakken spulletjes, kijken er van alle kanten naar en leggen het weer terug.

 

 

‘Als je het mooi wilt houden, smeer het dan in met olijfolie’, zegt een verkoopster op de markt tegen een bezoekster die een ketting in haar handen vasthoudt. De bezoekster geeft de vrouw muntgeld en koopt daarmee de ketting. ‘Bedankt’, zegt de verkoopster, ‘en veel plezier ermee.’

 

Richting de uitgang staan mensen te wachten. Ook staat er een klein meisje met een wit plastic tasje gevuld met speelgoed. Een aantal bezoekers lopen door de deur naar buiten. ‘Fijne dag verder’, zegt de man van de kaartverkoop.