HILVERSUM – Jarno Deen is bestuurslid politiek en Campagnecoördinator bij de D66 in Hilversum, waar hij samen met zijn vrouw en vier kinderen woont . In een interview vertelt hij over zijn werkzaamheden en visie over D66.

Kunt u iets vertellen over uw werk als campagnecoördinator?
“Als de lokale politieke partij baseer je de campagne op de lokale verkiezingen. Je gaat op basis van je verkiezingsprogramma aan de slag. Leuzen en slogans bedenken, posters en filmpjes maken. Voor de vorige verkiezingen hebben we een bizarre kar heel Hilversum doorgesleurd waardoor we heel zichtbaar waren. Daarmee proberen we een goede campagne mee te draaien. We willen ook iets permanents. We zijn niet een partij die iedere maand op de markt staat, maar daar willen we wel steeds meer naartoe. D66 gaat een paar keer per jaar de straat met de actie ’in gesprek met’. Dan bespreken we met inwoners uit Hilversum wat er wel en niet goed gaat in de gemeente.“

Wat is uw visie over de beginselen van D66 zoals ‘De mens staat centraal’?
“Wat er zo mooi bij de richtingwijzer staat, geloof in de eigen kracht van mensen, daar voel ik heel veel voor. Ik denk dat je mensen in hun kracht moet zetten. Iedereen is tot heel veel in staat als je ze daar de kans voor geeft, maar er moet ook een bepaald vangnet zijn. Je moet mensen niet betuttelen of lui maken, maar ze aansporen om zoveel mogelijk zelf te doen. En als ze dat niet kunnen, dan moet je ze natuurlijk helpen. De basishouding ‘’wij zorgen wel voor u’’, daar hou ik niet zo van. Uiteindelijk kan je altijd meer dan je zelf denkt als je jezelf een beetje uitdaagt.“

D66 schommelt tussen links en rechts, binnen welke standpunten van beide kanten kunt zich het meeste vinden?
“Ik vind dat er een vangnet moet zijn, maar ik geloof heel erg in de vrijheid en de kansen van het individu. Ik zeg niet dat er zo min mogelijk overheid moet zijn, zoals een rechtse partij dat zegt. Ik denk dat het heel goed is dat er een overheid is, maar ik wil ook niet dat alles door de overheid geregeld moeten worden. Dat maakt D66 ook de middenpartij. Wat ik de kracht van D66 van de afgelopen tijd vind, is dat zij hebben geprobeerd om onderwerpen die heel erg vastzaten vanuit links en rechts, zoals pensioenstelselhervorming, op de agenda proberen te krijgen.Dat zijn zaken waarvan we met zijn allen weten dat er iets moet veranderen. D66 bouwt bruggen tussen links en rechts om de beste oplossing te zoeken en is niet noodzakelijk in een hokje te proppen. Daar heb ik veel affiniteit mee.”

Er is een sterke afname aan partijleden binnen politieke partijen, wat is uw verklaring hiervoor?
“Tegenwoordig zijn er veel meer politieke partijen en zwevende kiezers. Die voelen zich minder verbonden met één gedachtegoed. Als je vaak van stem wisselt, is het ook niet logisch dat je lid wordt van een partij. Iemand wordt bijvoorbeeld lid om de ideeën te ondersteunen. Het aantal leden bij D66 neemt daarbij ook toe. Vanuit de partij is er heel sterk ingezet om leden te werven. Er is een bepaalde achterban die over het algemeen hoger opgeleid is en daardoor eerder geneigd is om actief deel te nemen in de politiek. Ze zijn ambitieus en hebben kennis met ideeën die ze willen inbrengen. Die mensen zijn er in alle partijen, maar wij hebben daar een grote groep van.”

Het populisme is sterk in opkomst. Wat zijn volgens u de voor- en nadelen van deze ontwikkeling?
“In een tijd waar meer populistische partijen zijn, ontbreekt vaak de nuance. Het vinden van een compromis tussen links of rechts is daardoor lastiger. Als je heel hard een bepaald standpunt vertolkt, kun je het bijna niet maken om dat standpunt af te zwakken. Het maakt het uiteindelijk ingewikkelder om in ons land daadwerkelijk tot resultaten te komen, dat is een nadeel. Het voordeel is dat je een bepaalde bevolkingsgroep vertegenwoordigt, een populistische partij zet je daardoor aan het denken met hun standpunt. Het is een goede spiegel die je laat zien wat er daadwerkelijk speelt in plaats van wat jij denkt dat er speelt.”