HILVERSUM - De Bloemenbuurt is nog net zo karakteristiek als vroeger. De buurt staat er nu ruim honderd jaar. Marian Leeflang, gids bij Dudok architectuurcentrum: “Eigenlijk is er niet zo veel veranderd.” Volgens haar is de buurt nog altijd zo hecht als dat het vroeger was. “Het zijn mensen die heel makkelijk zijn in de omgang, ze groeten je op straat en zijn vaak behulpzaam.”

Ten zuiden van de Gijsbrecht van Amstelstraat zijn veelal alle huizen weer in oude luister hersteld. Geheel in de stijl van Willem Dudok. Originele deuren en raamvensters zijn terug gebracht. Ook het meeste metselwerk is hersteld. Aalberst bouw bv, de aannemer die de Bloemenbuurt heeft opgeknapt, is er al sinds 2012 mee bezig. De mannen zijn inmiddels bekende gezichten in de buurt.

Jan Visch is samen met zijn collega’s bezig met het verbouwen van een van de laatste woningen in de Korenbloemstraat. “Deze huizen zouden eerst door een ander worden opgeknapt, maar we zijn weer terug.” Visch lacht: “We hebben goede reclame gemaakt in de buurt.” Visch is erg trots op wat ze hebben mogen doen in de buurt, “Ik kom hier nu al vanaf het begin van de renovaties en ben overal geweest. Ik ken sommige straten beter dan mijn eigen buurt.”

Geschiedenis:

Volgens Leeflang is de komst van het spoor bepalend geweest. “Hilversum is gebouwd op zandgrond, dit was goedkope grond. Met de komst van het spoor werd het voor de industrie hier begin 1900 interessant, ze konden hier goedkoop bouwen. Met die industrie, kwamen ook mensen die daar gingen werken. Die moesten natuurlijk ook gehuisvest worden.” Deze mensen woonden vaak in erbarmelijke omstandigheden. De gemeente Hilversum wilde dit probleem graag oplossen, er verspreidden zich ook verschillende ziektes. “Het aantal kinderen dat stierf was erg hoog toen.” Al voor het aantreden van Willem Dudok bij de publieke werken was de gemeente bezig met hoe ze die huisvesting van de arbeiders moesten regelen.

“Toen Willem Dudok in 1915 aantrad bij de publieke werken kreeg hij de opdracht om nieuwe woningen te ontwerpen in de Bloemenbuurt en Liebergen. Dudok dacht niet alleen na over hoe de huizen eruit moesten zien, maar ook over de ruimte op straat. Hij heeft zich laten inspireren door de Engelse tuinsteden. Zo zijn er veel kleine plantsoenen en wisselende straten. Herkenbaarheid vond Willem Dudok erg belangrijk, zo zorgde hij ook voor zichtlijnen, bijvoorbeeld op kerken en scholen. Hij gaf ze een toren, zodat mensen zich beter konden oriënteren.”

Niet alles in de Bloemenbuurt is van de hand van Dudok, zo zijn er ook huizenblokken van de architecten J.P. Wormser en P. Vorkink. Zij bouwden voor de katholieke woningbouwverenigingen. In de tijd was er nog spraken van verzuiling. “Dudok zat wel in de schoonheidscommissie, en kon dus wel mee bepalen hoe de huizen van Vorkink en Wormser eruit kwamen te zien. Zo was Dudok zelf heel erg voor hoge slaapkamerramen, zo hoefde je niet uit het raam te buigen, wanneer je met iemand op straat wilde spreken.” aldus Leeflang