‘’Het is klaar. Ik kan niks meer doen’’. Dit was de eerste gedachte van Ibrahim Samad nadat hij zijn pizzeria ‘’Pyramida’’ op 2 januari uitgebrand aantrof. Terwijl de politie aan het onderzoeken is wie dit gedaan heeft, zet de buurt zich in om Ibrahim te helpen met de wederopbouw van zijn zaak.

De pizzeria was pas sinds kort geopend. Hoe gingen de eerste weken?

Dat klopt, ik heb deze zaak overgenomen op 16 november 2017. De eerste twee weken hebben we vooral besteedt aan opknappen, verven en schoonmaken van het pand. Op 26 november hebben we onze zaak geopend en hadden we onze eerste proef dag gedraaid. We hebben ons toen ook aangesloten bij Thuisbezorgd, veel reclame gemaakt en ons best gedaan om de zaak te laten lopen.

 

In de nacht van 2 januari is het pand in brand gestoken. Kunt u nog eens precies vertellen wat er die nacht is gebeurd?

Het begon eigenlijk al op de ochtend van 1 januari. Ik kreeg toen een telefoontje van een werknemer dat een van zijn vrienden gezien had dat de ramen van de zaak stuk waren. Ik ben toen meteen gekomen en trof de zaak aan precies zoals hij me verteld had. De ramen waren stuk en toen ik de zaak opende en naar binnen ging zag ik dat de muur helemaal zwart was. Er was zelfs nog een beetje brand binnen. Ik dacht dat het gewoon een streek was met nieuw jaar, dat iemand iets van vuurwerk door de brievenbus gegooid had. Die hele dag heb ik toen besteed aan het schoonmaken en opruimen van de zaak, zodat we wel weer snel open konden gaan. Toen, op de nacht van 2 januari, om vijf uur ’s ochtends maakte mijn vrouw mij wakker dat de politie haar gebeld had met het nieuws dat de zaak helemaal verbrand is. Ik ben toen weer meteen naar de zaak toe gegaan en ik zie dat de zaak helemaal verbrand is, van A tot Z.

 

Waren er getuigen en wat hebben zij gezien?

Ja, de overbuurman heeft gezien dat iemand met benzine de zaak naar binnen is gegaan en dat die persoon de brand aanstak. De overbuurman is toen er naartoe gegaan en heeft geroepen: ‘’Wat doe jij?!’’, en daarmee heeft hij hem weggejaagd. De dader is toen snel weggereden, maar heeft uit haast zijn jerrycan achtergelaten. Er is achter de zaak ook nog een auto gevonden met kapotte ramen, die rook naar benzine en er lag vuurwerk in. De politie heeft daar beslag op genomen en ze zijn er nu druk mee bezig om te onderzoeken wie dit gedaan heeft.

 

Wat gaat er nu gebeuren? Hoe gaat u verder met de zaak?

Na de brand is helemaal niks overgebleven. Grillen, pizzaovens, onze brommers… alles is weg. De zaak is nu helemaal kaal. Ik moet ook opnieuw de elektriciteit installeren, de wc maken, water, gas, alles moet opnieuw. Maar ik ben zeker van plan de zaak weer op te bouwen, de brand laat mij niet tegenhouden. Dat kost alleen veel geld en dat heb ik niet op dit moment. Op de dag van de brand zei ik tegen mezelf: ‘’Het is klaar. Ik kan niks meer doen.’’ Maar toen benaderde de Thousand Hills Kerk mij.

 

Wat heeft de Thousand Hills Kerk voor u gedaan?

Zij hebben een site opgezet om geld in te zamelen en zo mij te helpen bij het opbouwen van de zaak. Op de site kunnen mensen geld doneren. In de laatste week is al bijna 500 euro opgeleverd. En weet je wat het rare is? Ik was nog nooit naar deze christelijke kerk geweest, ik ben zelf moslim. Ik vind het heel fijn om te zien dat twee verschillende geloven elkaar helpen. Dat in zo’n geval het niet over geloven of wat dan ook gaat, maar om elkaar ondersteunen. Dat laat iedereen zien wat menselijk is. Ik ben zelfs door de kerk uitgenodigd om afgelopen vrijdag eens te komen kijken. Ik vond het prachtig om te zien. De mensen daar zijn heel lief en aardig. Door de hulp van deze mensen kan ik de komende tijd besteden aan de wederopbouw van de zaak.